Kako se otarasiti neprijatnog mirisa u kolima

Tokom vremena mnogi materijali u vašem automobilu apsorbuju neprijatne mirise. Ukoliko je u pitanju polovan auto, čest je slučaj da ni pranje sedišta i patosnica ne daje željene rezultate. Neprijatan miris duvana i mikroorganizmi koji se razvijaju uvukli su se u sve površine tako da ih se nije lako rešiti. Miris benzina, motornog ulja, plastike i cigareta dodatno pogoršavaju stvar, a često se pokušaj da se neprijatni miris “zamaskira” mirišljavom jelkicom neslavno završi – dobije se nepodnošljiva mešavina.

Kada osveživač, ventilacija, ni vožnja s otvorenim prozorima ne pomaže, potrebno je posegnuti za nekim drugim opcijama koje će problem rešiti na duže staze. Šta učiniti ako su vam se se u kabinski prostor automobila “uselili” neprijatni mirisi? Evo nekoliko saveta kako ih se osloboditi.

Sredstva iz domaće radinosti

Za one koji radije posežu za domaćim receptima, pre nego za auto-kozmetikom, mnogi vlasnici automobila imaju isprobana sredstva za koja tvrde da rešavaju problem neprijatnih mirisa u kolima.

Postoje razni predlozi kao što su taj da se u automobilu ostavi mlevena kafa, ugalj ili pesak za mačke spakovan u platnenu vreću. Iako sirće samo po sebi ne miriše baš najprijatnije, posudica sa sirćetom ostavljena u autu preko noći može upiti neprijatni miris cigareta. Soda bikarbona ima sposobnost da upije neprijatni miris duvanskog dima. Pospite sodu bikarbonu po presvlakama i patosnicama i ostavite da deluje preko noći. Narednog dana usisajte posute površine, a ako je neprijatan miris i dalje prisutan ponovite postupak. Rastvor hipermangana dobar je za premazivanje tapacirunga s obzirom da ubija gljivice i bakterije. Još jedan savet je i da se u automobilu ostavi jabuka presečena na pola, jer ima svojstva da “izvlači” miris dima i širi svoj prijatan miris.

Zabranite pušenje u automobilu

Miris dima cigarete jedan je od najupornijih neprijatnih mirisa koji dugo ostaje u automobilu i prava je noćna mora za svakog nepušača, a smeta i mnogim pušačima tokom vožnje. Pre svega, nemojte pušiti u automobilu, jer ovaj nataloženi neprijatni miris ne samo da ruži enterijer i izaziva mučninu naročito tokom letnjih vrućina, nego i snižava cenu vašeg automobila ukoliko u budućnosti nameravate da ga prodate.

Moguća alternativa su elektronski uređaji poput IQOS-a koji ne sagorevaju već samo zagrevaju duvan što uzrokuje manje neprijatnih mirisa, a nema dima ni pepela.

Uklanjanje izvora neprijatnog mirisa

Oni koji imaju malu decu znaju da na zadnjem sedištu i ispod njega može svašta da se nađe nakon vožnje. Potrebno je najpre identifikovati izvor neprijantog mirisa, a potom ga ukloniti. Stoga, dobro proverite da u unutrašnjosti vašeg automobila nije prosuta neka tečnost, kao i da li možda ima ostataka hrane, ili je nešto mokro ostalo u autu.

Korak koji treba preduzeti jeste dubinsko pranje automobila koje bi trebalo da reši ovaj neprijatan problem.

Dezinfikujte ventilacioni sistem

Dva su načina da očistite ventilacioni sistem: možete to učiniti sami ili potražiti pomoć profesionalaca. Ukoliko se odlučite na to da sami dezinfikujete sistem za ventilaciju, pre promene filtera potrebno je asepsolom naprskati otvor koji usisava vazduh i uključiti recirkulaciju. Dok klima uređaj radi, nastavite sa prskanjem i menjajte položaje usmeravanja vazduha (ka nogama, ka licu, ka vetrobranu itd.) pa ostaviite da ventilacija radi oko pet minuta. Zatim montirajte novi filter i proverite da li je neprijatan miris nestao. Na tržištu postoje sredstva baš za ovu namenu u vidu pene i spreja, pa se možete opredeliti za ovu opciju i postupiti prema uputstvu.

Nešto skuplja varijanta je da vam u servisu za čišćenje klima uređaja očiste ventilacioni sistem na profesionalan način, a mnogi servisi daju i garanciju za urađeni posao. Ovaj način se preporučuje kao delotvorno rešenje, jer majstori u servisima koriste profesionalne mašine i sredstva, što problem rešava efikasnije i dugotrajnije.

I da naglasimo, ukoliko se neprijatan miris javlja isključivo kada počnete da vozite, možda postoji ozbiljniji problem i potrebno je da posetite automehaničara.

PROMO

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group