Lifestyle - Saveti

Koliko kalorija zaista gubimo tokom spavanja

Nismo iznenađeni činjenicom da mnogi ljudi odgovor na ovo pitanje traže na Guglu…

Kada razmišljate o načinima na koje možete sagoreti kalorije, spavanje vam verovatno ne pada na pamet. Ipak, vaše telo ih sagoreva, čak i kada ste u fazi odmora. Studije su nam pokazale da vaš mozak koristi dvadeset procenata dnevnog unosa kalorija na nivou jednog dana, a to čini čak i onda kada vi spavate.

Suprotno našem verovanju, san nije pasivna aktivnost kako tvrde brojni stručnjaci, ali je veoma teško izbrojati kalorije koje ste tokom njega potrošili. Taj broj varira u zavisnosti od faze sna, aktivnosti tokom dana, i naravno, genetike.

Sa tim na umu, postoji dobra osnova koja vam može pomoći da odredite koliko ste kalorija potrošili, a u suštini, ona se svodi na jednostavnu formulu.

Prvo, počnete sa brojem kalorija koje vaše telo sagoreva kada odmara (bazalni metabolizam). BMR cifra varira u zavisnosti od vaše kilaže, visine i godina (možete odrediti BMR broj uz pomoć digitrona), ali u proseku, to je oko četrdeset pet kalorija po satu.

Tokom spavanja, vaše telo funkcioniše na otprilike 95 %, dok odmara. Dakle, prosečna potrošnja kalorije (na primer 45 kalorija po satu), pomoći će vam da izračunate noćnu potrošnju kalorija uz pomoć ove jednačine:

BMR na sat (kalorije koje trošite za jedan sat odmora) x 0.95 x broj sati sna.

Na primer, ako je vaš broj kalorija koje trošite tokom odmora 45 x 0.95 x 8 sati sna – tokom noći ste potrošili 342 kalorije.

Vaše telo najviše kalorija sagoreva tokom REM faze, kada je vaš mozak najaktivniji, jer zahteva kiseonik za svoje funkcionisanje. Faze sna se menjaju na otprilike devedeset minuta, a celokupni ciklus se ponavlja više puta tokom jedne noći. Takođe, aktivnost našeg metabolizma postaje ciklična. Ne preporučuje se konzumacija obilnih i kalorijski teških obroka neposredno pred spavanje, jer u prvom delu vašeg noćnog odmora, metabolizam radi sporije, sagoreva manje kalorija, a više njih pretvara u masne naslage.

Ako zaista želite da povećate maksimalno broj kalorija koje trošite tokom sna, smanjite temperature svoje sobe – vaše telo će morati da sagori više kalorija kako bi vas zagrejalo. Takođe, trebalo bi da imate redovni režim i raspored spavanja, jer nedostatak sna može imati negativan uticaj na čitav vaš metabolizam. Što manje spavate, to će vam sporiji biti metabolizam.

Kako je zaključila jedna studija iz 2012.godine, muškarci koji spavaju pet sati ili manje, imaju četiri puta veću verovatnoću da budu gojazni, jer se nedostatak sna manifestuje tako što remeti hormone leptin i grelin, koji nam povećavaju glad. Takođe, nedostatak sna se povezuje i sa nervozom i izaziva veliki stres koji se manifestuje lučenjem hormona kortizola, koji ima jako nepovoljan uticaj na naše telo.

Dakle, da zaključimo: ako je vaša spavaća soba prohladna i mračna i dobijate preporučenih 7-9 sati sna svake večeri, verovatno ćete sagoreti nekoliko stotina kalorija dok spavate. Ipak, to nije dovoljno kako biste bili, postali ili ostali fit, tako da nemojte još uvek napuštati teretane.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group