Kako se pravi sendvič u svemiru

Boravak u svemiru nije toliko bajan kao što svi misle...

Astronauti na međunarodnoj svemirskoj stanici, zajedno su odlučili da pokažu ljudima koliko je zapravo čudan i neobičan život u bestežinskom stanju. U beskonačnom prostoru svemira, gravitacija nema nikakav uticaj na vaše telo, pa zbog toga imate sličan osećaj letenju. Astronauti kažu da je pored predivnog pogleda na našu planetu Zemlju, lebdenje u svemiru definitivno najzanimljivija i najinteresantnija pojava.

Ipak, iako je lepo leteti po stanici, beztežinsko stanje neke obične i svakodnevne radnje pretvara u teže zadatke. Mi smo se zapitali, kako se Astronauti hrane u svemiru, a astronaut Kris Hedfild pokazoa nam je na koji način on pravi „svemirski“ sendvič.

Prvo na šta nam je skrenuo pažnju jeste da se u svemiru hleb ne jede, a razlog za to je zato što se hleb mrvi. Pošto na Zemlji mrvice padaju na pod, njih je lako skupiti, ali u svemiru te mrvice počinju da lete na sve strane, pa mogu praviti smetnje i probleme u svemirskoj stanici.

Zato oni koriste tortilje koje drže u vakumskim kesama. Kris kaže da oni najčešće u tortilju stavljaju puter od kikirikija i med, jer na taj način uzimaju ugljene hidrate, proteine i šećere koji im daju snagu i energiju.

Pogledajte klip.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group