Koje namirnice imaju ogromne količine vitamina C?

Ako želite da ojačate imuni sistem i da ostanete zdravi i jaki, onda obavezno jedite ove namirnice...

Citrusi si pravi magacini askorbinske kiseline, ali, postoji mnogo neočekivanih proizvoda u kojima je vitamina C mnogo više nego u pomorandži i limunu. Da bi se izborili sa stresom, vremenskim uslovima i bolestima, svakoj osobi je potreban vitamin C. Naučnici su izračunali dnevnu dozu potrebnu za različite grupe ljudi. Na primer, odraslima se preporučuje da koriste 45,0 - 70,0 mg, a deci 40,0 - 50,0 mg, u zavisnosti od starosti.

Koja "prirodna" hrana sadrži puno vitamina C?

Šipak

U 100 grama sušenih bobica nalazi se 1200 mg vitamina C. Pored toga, šipak je izuzetno bogat antioksidansima. Korisne osobine se zadržavaju, u suvom i svežem obliku.

Crvena i zelena paprika

Crvena paprika sadrži 4 puta više askorbinske kiseline nego pomorandža - oko 250 mg. Zelena paprika sadrži 120 mg. Dodatni bonus su vitamin A i antioksidansi.

Pasji trn

U 100 grama ove biljke se nalazi 200 mg vitamina C. Osim toga, njena velika prednost je da se može čuvati duže vreme u frižideru.

Jabuke

100 grama jabuke sadrži 165 mg askorbinske kiseline, kao i mnoge korisne minerale i vitamine: gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, kalcijuma i vitamin E, B1, B2, B6 karotin.

Peršun, mirođija

Samo 100 grama peršuna sadrži 150 mg vitamina C. Ovo mirisno bilje je bogato vitaminima B, PP, A, provitaminom A, a sadrži i folnu kiselinu. Štaviše, u peršunu se nalazi kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum, gvožđe i fosfor.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group