Šta bi moglo biti neobično kod paradajza koji je svima poznat? Likopen je ono što pretvara običan paradajz u zlatne poluge na vašem stolu.
Likopen je jedan od najmoćnijih antioksidanata. Paradajz tome duguje svoju zavodljivu crvenu boju. Ovaj fitonutrijent je prirodni trener imuniteta: daje supermoć makrofagima i ćelijama ubicama, pretvarajući ih u specijalne snage koje neutrališu opasne hitne situacije u telu 24/7. Takođe jača kosti i ima svojstva protiv raka.
Svakodnevno konzumiranje sušenog, dinstanog ili svežeg paradajza najlakši je način da obezbedimo nesmetano snabdevanje našeg organizma ovom blagotvornom materijom.
Jeftinija opcija – paradajz pasta – opcija za napredne entuzijaste koji su navikli da maksimalno ulažu u svoje zdravlje.
Kako jesti paradajz?
Kao karotenoidni pigment rastvorljiv u mastima, likopen se najbolje apsorbuje kada se konzumira sa izvorom masti. Na primer, sa puterom, avokadom ili masnom morskom ribom.