Sok od cvekle za veću izdržljivost

Ova jarko crvena superhrana aktivira čudesni molekul azot oksida, kako bi pojačala protok krvi kroz vaše telo…

Pored salate s vremena na vreme, većina nas nema cveklu u svojoj ishrani, ali ovo skromno, često zaboravljeno povrće definitivno bi trebalo da ima svoje mesto na vašem tanjiru, jer je puno antioksidanasa, ima antiupalna svojstva, poboljšava izdržljivost, smanjuje krvni pritirsak i poboljšava protok krvi kroz vaše vene.

Cvekla i sok od cvekle su sjajni izvori folate i mangana, a sadrže i dovoljnu količinu kalijuma takođe, kao i veću količinu nitrata od bilo kog drugog povrća. Nitrati se pretvaraju u azotnu kiselinu kroz seriju reakcija, koja proširuje vaše krvne sudove kako bi poboljšala protok krvi. Ovo povećanje protoka krvi, daje priliku vašem telu da putem krvotoka dobije veću količinu kiseonika i drugih nutrijenata.

Skorašne istraživanje pokazalo je da dodavanje soka od cvekle pre umereno intenzivne šetnje na traci poboljšava funkcionisanje mozga. Unošenje dijetarnih nitrata dovodi do pojačanja efikasnosti kiseonika tokom vežbanja, dok u isto vreme poboljšava performanse i povećava izdržljivost. Jedna studija dokazala je da konzumacija 500 ml soka od cvekle pre vožnje bicikle povećava performanse za 3 posto, a dve skorašnje studije, pokazale su nam da unošenje 500 ml soka od cvekle tokom šest dana poboljšava izdržljivost za do 25 %.

Istraživanja iz 2015.godine, otkrila su da cvekla može proširiti krvne sudove i smanjiti količinu kiseonika koja je određenim mišićima potrebna kako bi funkcionisali kako treba, smanjujući krvni pritisak, što je dovelo do vežbanja koja traju do 16 % duže nego inače.

Sada, kada smo vas nadamo se ubedili da cveklu stavite na svoju listu namirnica, vodite računa da je pripremate kako treba – prvo oljuštite spoljni deo i kako biste ih skuvali, obmotajte ih folijom i stavite u rernu na 200 stepeni na sat vremena.

Bilo koju salatu sa cveklom možete začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem, a možete je pomešati sa spanaćem i drugim zdravim sastojcima kako biste napravili super smuti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group