Tri glavna simptoma raka koja treba pratiti tokom obroka

Možda ste svesni određenih stvari koje mogu izazvati rak, kao što su prekomerno pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, vaša ishrana, uobičajene stvari za koje se trudite da budete oprezni. Međutim, da li znate kako identifikovati simptome bolesti?

Postoje načini da se bolest identifikuje pre nego što postane previše ozbiljna, a neki od njih su dovoljno jednostavni da se mogu praktikovati tokom ili nakon obroka. Trenutna istraživanja pokazuju da postoji više od 200 različitih vrsta raka, iako neki pokazuju izraženije simptome od drugih.

Svake godine, u svetu se dijagnostikuje 1.9 miliona novih slučajeva raka, pri čemu se očekuje da će svaka druga osoba u svom životnom veku razviti neki oblik ove bolesti. Ukoliko se rak otkrije u ranim fazama bolesti, velika je verovatnoća da se može uspešno lečiti u odnosu na oboljena koja se otkriju u trenutku kada je za sve prekasno. Upravo iz tog razloga je važno znati koji simptomi mogu ukazivati na prisustvo raka u organizmu.  

Ako iskusite bilo koji od navedenih simptoma, važno je da što pre posetite svog lekara opšte prakse.

Gubitak apetita

Ako redovno osećate da ne jedete koliko obično, ili ako se osećate brže sitim nego što je uobičajeno, trebali biste posetiti svog lekara. To je nešto što se lako može zanemariti, ali ako ste to primetili nedeljama, vredi proveriti.

Problemi sa žvakanjem i/ili gutanjem

Nešto što je mnogo uočljivije i lakše za izdvojiti jesu bilo kakvi problemi koje možete imati sa žvakanjem i gutanjem hrane. Ako redovno osećate bol prilikom unosa hrane, trebali biste potražiti medicinsku pomoć.

Problemi sa varenjem i gorušica

Znamo da ovo može biti česta pojava nakon obilnog ili začinjenog obroka, ali ako gorušica i problemi sa varenjem traju većinu dana duže od tri nedelje, važno je da posetite lekara da vidite da li je u pitanju nešto ozbiljno.

Drugi simptomi na koje treba obratiti pažnju

Takođe se savetuje da je večera jedno od ključnih doba dana kada treba obratiti pažnju na bilo koji od ovih problema. Ako patite od nadutosti ili otoka stomaka, to može biti znak raka, pri čemu je to simptom za mnoge uslove kao što su rak jajnika ili jajovoda. Stručnjaci takođe naglašavaju da je važno da ljudi prate svoje stolice i da se obavezno jave lekaru ukoliko dođe do promena koje traju tri nedelje ili duže. One se mogu manifestovati kao konstantni proliv, tvrda stolica, povećan broj odlazaka u toalet ili čak prisustvo krvi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group