Prava bravura neponovljivog Benisija del Tora u nepravedno potcenjenom naslovu

Regularni gledaoci, bez prevelikih ambicija da drugima sole pamet, ne predstavljaju filmsku kritiku, ali uprkos tome, odnosno na osnovu hiljada i hiljada odgledanih naslova, slobodno mogu potvrditi da ponekada i ti ’umni’ i jako bitni ljudi greše, zbog čega pojedini filmovi koji to ne zaslužuju ipak prođu kao bosi po trnju...

Stoga, ukoliko putem poznatih sajtova za rangiranje ili određenih stranica na kojima rade samoproklamovani stručnjaci za petu umetnost saznate da nešto sa pojedinim filmovima nije u redu, ponekada je istina na potpuno drugoj strani. Naravno, ukusi su različiti i ništa ne znate dok se ne uverite sami, ali krimi priča Reptile predstavlja staru školu i stiže sa jakom glumačkom postavom, predvođenom legendarnim Benisijom del Torom, prijatno iznenađujući publiku tokom poslednjih desetak dana.

Reptile naslov stigao je na Netflix platformu krajem prošlog meseca, privlačeći pažnju javnosti dobrim komentarima i kako se ispostavilo, ovo je idealna krimi misterija za sve koji poštuju ovaj stari i pomalo zaboravljeni žanr, a za nju je zadužen reditelj Grant Singer, čiju su viziju na savršen način ispratili Benisio del Toro, Ališa Silverston i Džastin Timberlejk.

Snažna pojava Benisija del Tora preuzima centralnu tačku nakon što se dogodi brutalno ubistvo mladog agenta za nekretnine, a tokom njegovih pokušaja da raskrinka čitavu stvar, ništa se ne čini onakvim kakvo zapravo jeste. Kroz dobro ustaljeni i skrojeni šablon krimića provlači se rasulo iluzije ličnog života našeg glavnog junaka, dok pametnom režijom i još boljom distribucijom ovaj naslov donosi pomalo komične i pre svega realistične osvrte na svakodnevnicu koja okružuje poprilično baksuznog inspektora.

Više nego dobro dočekan povratak Ališe Silverston na velika platna nikako ne može proći nezapaženo, posebno zbog toga što njen lik savršeno tečno i prirodno postoji uz Benisijev, čemu definitivno doprinosi i njihova davna i uspešna saradnja na naslovu Excess Baggage iz 1997. godine. Naravno, baš kao ni tada, Ališu nije teško gledati ni danas, jer je ostarila kao vino i svoje godine nije pokrila i deformisala kalifornijskom plastikom.

Predstavljajući obične ljude u strašno surovim, ali i onim svakodnevnim životnim momentima, ova situaciona krimi misterija ne troši uzaludno ni minut svog, ali ni vašeg vremena, ostavljajući taman ponešto ličnom zaključku, tako da svakom obožavaocu dobre glume i jake radnje neće pružiti previše praznog hoda, stoga stvari ne mogu postati previše dosadne, niti je moguće razvodniti priču, koja se u ovom slučaju konstantno razmotava u pozadini spletova brojnih okolnosti.

Prosto neverovatno i uprkos svemu - pa čak i Benisijevoj vrhunskoj glumi, njegovim očima u kojima nije moguće jasno pročitati osećaje i ono što je jedino vidljivo jesu patnja svakodnevnog života i breme svih problema koji su ga godinama lomili učinivši ga još tvrđim - ovaj triler je na Rotten Tomatoes sajtu dobio ocenu od svega 45%, sa opisom koji glasi: „Snažan rad Benisija del Tora i Ališe Silverston nije bio dovoljan kako bi se nadoknadili nedostaci zamršene i na kraju nedovoljne priče“. Uprkos ovome, ocena publike postavljena je na krajnje finih 80% u poređenju sa katastrofalnim recenzijama kritike.  

Naravno, ujedinjeno i većinsko mišljenje glasi da je ovo krajnje interesantan i osvežavajući osvrt na krimi triler/misterije, ali bitno je znati da nije moguće svakome udovoljiti, tako da su tu svakako i brojna druga pomešana mišljenja, od kojih neka navode kako se čitava radnja filma sporo razvija. Sa druge strane, ukoliko volite jake karakterne uloge, prizemne i ljudima bliske priče, onda je ovaj naslov koji tek sada dobija pažnju koju zaslužuje prava stvar za vas.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group