10 najboljih zombi filmova ikada

Gledaoci iz nepoznatih razloga ne mogu da se zasite ideje o mrtvima koji se dižu iz grobova, a mi smo za vas pripremili listu od 10 najkultnijih filmova ovoga žanra...

Kada govorimo o filmskim žanrovima, postoje žanrovi koji su samo trenutni hit – od navala filmova o super herojima u poslednjih nekoliko godina, do žanrova koji su trajni i konstantni hitovi u bioskopima bez obzira na datum izlaska. Jedan od tih žanrova su svakako Zombi filmovi, a gledaoci iz nepoznatih razloga jednostavno ne mogu da se zasite ideje o mrtvima koji se dižu iz grobova i napadaju narod i grupi ljudi koja im se sa teškim mukama suprostavlja.

10. I Am Legend (2007)

Ovo je prvi film na listi koji u neku roku može razočarati ljubitelje pravih zombie filmova, jer se ovde radi o inficiranim ljudima koji su preživeli eksperimente doktora i naučnika koji su radili na vakcini koja bi lečila rak. Will Smith je glumac koji je praktično sam izneo ceo film na svojim leđima. I Am Legend je film koji sadrži jednu od najsrceparajućh scena koje ćete naći u zombi žanru, scena sa psom, a tu je interesantan završetak koji nudi nekoliko mogućih scenarija o pitanju “Šta se desilo posle?”.

9. Zombielend (2009)

Nisu svi zombie filmovi napravljeni kao horori čija je namena da prestravi publiku. Oni ponekada mogu biti zabavna komedija koja će vas slatko nasmejati. Zombielend gledaocim doživljava borve sa zombijima u video-game fazonu, a u njemu se nalaze i nekoliko kultnih komičnih scena kojima ćete se smejati čak i kada se film završi.

8. World War Z (2013)

Nijedan film pre ovoga ije uradio tako dobar posao prikazujući koliko bi zombie pandemija u pravom životu mogla da utiče na sve aspkte života. Akcione cene koje se nalaze u ovom filmu čine ga puno većim ostvarenjem od običnog zombi filma. Iako se ne nalazi u top 5 zombie filmova, sigurni smo da će u budućnosti biti režisera koji će govoriti da ih je upravo ovaj film inspirisao.

 7. 28 Days Later (2002)

28 Days Later je kletva, ali i blagoslov u zombi žanru filmova. Ipaj ovaj film je uprkos svim svojim Manama uspeo da oblikuje sve zombije u kasnijim filmovima jer se u njemu prvi put pojavljuju ultra-brzi zombiji koji jure žrtve, a tu je rad kamere koji je pomogao da se film pretvori u celinu I završi na jednoj ovakvoj listi. Ko bi rekao u vreme kada je izašao, da će ovaj film oblikovati budućnost ovog žanra?

6. Dead Alive

Pre desetak godina neko bi bio strogo iskritikovan ako bi samo predložio da se ovaj film nađe na ovakvoj listi. Ali godine prolaze i vremena se menjaju, a ovaj film je postao kultni klasik pre svega zbog vrlo originalno nasilnih scena koje su u to vreme snimane bez tehnologije i efekata sa kojima danas raspolažemo. Oni koji nikada nisu pogledali ovaj film, a očekuju pravi klasik, biće razočarani, ali je Dead Alive dovoljno zabavan film koji je u nekim scenama i smešan.

5. Re- Animator (1985)

80-te godine su sa sobom donele kombinaciju absurda i must-see zabave, a Re-Animator je film koji je nejbolji primer ovog opisa. Prava je šteta što se najbolje scene iz ovog filma mogu pronaći na sajtovima tipa You Tube pa nema puno onih novije generacije koji su zapravo odgledali ceo film od početka do kraja. Re- Animator je svakako kultni klasik koji bi svaki mlađi ljubitelj ovog žanra obavezno morao da pogleda.

4. The Return of the Living Dead (1985)

Ovaj film je sniman pre čitavih 30 godina, a tada su ga opisivali kao crnu komediju, međutim on je prvi koji je u glave gledaoca usadio ideju da zombiji od nas žele samo jednu stvar – naš mozak. Zombiji u ovom filmu izgledaju pomalo smešno jer smonavikli na visoku definiciju zombija iz današnjih filmova koji su prepuni 3D efekata, ali ovo je definitivno jedan od filmova koji je uticao na dalje razvijanje žanra.

3. Night of the Living Dead (1968)

Većina fanova ovog žanra bi bez puno razmišljanja stavili ovaj film na vrh liste. Ovo je otac svih budućih zombi filmova, a 1999. godine je odlučeno da se ovaj film sačuva u Nacionalnom Filmskom Registru u SAD jer je od velike “kulturne, istorijske i estetske” važnosti.

2. Shaun f the Dead (2004)

U ovom filmu će uživati i ljubitelji horor žanra koji ne vole celu ideju o zombijima. On u sebi ima i više nego što je potrebno elemenata da bi upao u kategoriju Zombi žanra, ali je takođe i jako zabavan. Shaun of the Dead je nezvanično proglašen za najbolju zombi komediju, ako takva kategorija uopšte i postoji, bio je žrtva više različitih kritika, ali je jedno sigurno – ovaj film će se gledati još puno godina.

1.Dawn of the Dead (1978)

Ukoliko je Night of the Living Dead otac zombi filmova onda je Dawn of the Dead deda ovog žanra i upravo zato i zauzima prvu poziciju na našoj listi. Rečenica koja je stajala na plakatu ovog filma je glasila “ Kada u paklu ne bude više mesta, mrtvi će hodati zemljom”, a upravo ona je bila pun pogodak i privukla je ogroman broj gledaoca u bioskope. Ovaj film ima takav završetak da ostava gledaocima da razmisle na temu: Da li je čovečanstvo mrtvo?

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group