„Topli film“ Dragana Jovićevića otvorio 17. Beldocs

Više slika

Više slika

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, otvoren je  sinoć u rasprodatoj Velikoj Sali Doma omladine Beograda. Festival je otvorio dugometražni dokumentarni film, „Topli film“, autora Dragana Jovićevića.

Pre same projekcije, prisutnima su se obratili direktorka Beldocs festivala, Mara Prohaska Marković, umetnički direktor festivala, Marko Grba Singh i selektor festivala, Igor Stanojević.

Pred nama je  osam uzbudljivih dana i nadam se da ćemo se viđati jer ima mnogo razloga za to. Program je vrlo aktuelan, relevantan i raznovrstan u svakom smislu. Uronite u program ovogodišnjeg Beldocsa, mislim da ćete biti veoma inspirisani da ćete sigurno uživati“ – poručila je Mara prohaska Marković.

Najavljujući Topli film, Marko Grba Singh je naglasio da je tema ovog ostvarnej homofobija i istinita istorija srpske i jugoslovenske kinematografije. Selektor festivala, Igor Stanojević je podsetio koliko se ekipa Beldocsa potrudila da napravi dobar festival prošavši kao is vake godine, kroz brojne slalome, a zatim proglasio festival otvorenim.

Na svojoj nacionalnoj premijeri  na otvaranju Beldocsa beogradska publika  je „Topli film“ dočekala gromoglasnim aplauzom, a prikazan je u okviru Srpskog takmičarskog programa. Po rečima  autora, Dragana Jovićevića,  „Topli film“ pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla tzv. kvir likova, predstavljenih u širokoj lepezi tumačenja tog termina. Počevši od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa sve do danas.

“Na filmu smo radili godinama, zbog složenosti teme ali i strukture samog narativa. Kroz priču o filmovima, hteli smo da prikažemo kako se društvo menjalo, od Drugog svetskog rata do danas. Povezati  u strukturu sa igranim delom filma, bio je prilično veliki izazov. Verujem da  smo dobili jedan vrlo dinamičan film koji, već po prvim reakcijama, intrigira publiku i poziva na dijalog, što mi je i bila osnovna zamisao kada sam njoš pre osam godina nappisao prvu verziju scenarija” – izjavio je Dragan Jovićević.

Da bi predstavio tako složenu priču, autor je koristio blizu 50 ostvarenja, počevši od „Život je naš“ i „Sofke“ snimljenih 1948. godine pa sve do „Južnog vetra“ i „Kelta“ u novije vreme. Kroz tu istoriju filma vode mladi glumci - Đorđe Mišina i Đorđe Galić, iz čije perspektive pratimo kako se, tokom svih burnih istorijskih dekada, promenio odnos društva prema onima koji se ponašaju i osećaju drugačije, posebno danas u vremenu opšte homofobije i zatvorenosti.

Pored Đorđa Mišine i Đorđa Galića, za potrebe rekonstrukcije sećanja na brojne filmske naslove u „Toplom filmu“, intervjuisani su reditelji, glumci, teoretičari, dramaturzi i novinari (Želimir Žilnik, Srđan Dragojević, Mladen Đorđević, Goran Jevtić, Miloš Timotijević i drugi). U „Toplom filmu“ se poslednji put na filmu pojavljuje Milan Jelić, glumac i reditelj, ujedno i pionir „kvir estetike“, autor legendarnog filma „Bubašinter“.

Produkciju toplog filma, pored autora potpisuje Nataša Pavlović i aktivista Predrag Azdejković.  Nataša Pavlović, čija je produkcija „Pogon“ glavni producent filma, takođe je i montažerka „Toplog filma“.

Beldocs traje do  29. maja 2024. godine na 11 lokacija u Beogradu, a publika će imati priliku da vidi više od 100 premijernih projekcija, u 13 programskih celina.

Program festivala možete sikunuti sa ovog linka: beldocs.rs

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group