Brend Tesla predstavio prototip svog humanoidnog robota

Izvršni direktor kompanije Tesla, Elon Mask, predstavio je novog Tesla Bot robota, kodnog imena Optimus, koji je šetao po bini, mahao prisutnima i pomerao svoje ruke u usporenim plesnim pokretima...

Ova mašina koštaće oko 20.000 dolara za oko tri do pet godina, kako prenose mediji, dok je Mask izjavio: „Naš cilj predstavlja kreiranje korisnog humanoidnog robota što je pre moguće. Kako bi na kraju pomogao milionima ljudi, on će prvobitno biti korišćen u fabrikama kompanije Tesla“.

Otkrivanje prototipa novog robota u okviru Tesla kancelarija u Kaliforniji, predstavlja deo onoga što Mask opisuje kao napor da njegov brend bude uspostavljen kao lider u poljima kao što je veštačka inteligencija i da ne ostane zapamćen samo kao kompanija koja pravi ’interesantne automobile’.

Sudeći prema Rojtersu, eksperimentalni test robot za koji Tesla tvrdi da je razvijen u februaru, prošetao se kako bi mahao publici i kompanija Tesla je predstavila snimak na kome obavlja jednostavne zadatke, kao što su zalivanje biljaka, nošenje kutija i podizanje metalnih šipki u proizvodnom pogonu kalifornijske fabrike.

Međutim, na podijumu se našla daleko aerodinamičnija verzija ovog modela, nešto bliža onome što će zapravo stići u proizvodnju. Mask je novu mašinu nazvao Optimus i tvrdio da će ona moći slobodno i normalno da hoda u nekoliko nedelja.

On je takođe objasnio da trenutni humanoidni roboti nemaju mozak, niti mogućnosti da rešavaju probleme samostalno. U potpunom kontrastu, Optimus će biti prema njegovom tvorcu veoma sposoban robot, koji će Tesla koristiti i poizvoditi u milionima jedinica.

Pored brojnih drugih proizvođača koji ulaze u brojne saradnje kako bi kreirali svoje humanoidne robote, kompanija Tesla kreira prostor i prilike na tržištu pomerajući granice upotrebljivosti robotike u fabričkim uslovima. Sledeća generacija Tesla mašina biće dizajnirana ličnim komponentama kompanije, uključujući i baterijsko pakovanje od 2,3 kWh koje nosi u svom torzu, sistem čipova i modula koji pokreću njegove udove, a na tržište će stići sa nosivošću od 71 kilograma.

Inžinjeri kompanije Tesla, koji su kao i Mask nosili potpuno crne majice sa likom metalnih robotovih ruku koje prave oblik srca, opisuju na koji način oni razvijaju svoje robote, uključujući i delove u kojima se prsti pokreću, sa maksimalnim fokusom na smanjivanju troškova proizvodnje.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group