Brod prepun zlata koji je potonuo pre više od jednog veka konačno pronađen

Zlatna groznica se ponovo vratila, makar za ljude koji su tragali za izgubljenim brodom koji je potonuo davne 1875. godine zajedno sa blagom danas vrednim pet miliona dolara u tovarnom prostoru...

Brod SS Pacific je legendarno plovilo čiji je kapetan bio Džeferson Dejvis Hovel, zet predsednika konfederacije Džefersona Dejvisa. Na svom putu iz Britanske Kolumbije do San Franciska, SS Pacific se sudario sa još jednim brodom imena Orpheus nakon što je jedan od članova njegove posade pomislio da su svetla broda kome su išli u susret zapravo reflektori obližnjeg svetionika.

Ovaj pomorski incident doveo je do tonjenja SS Pacific broda nedaleko od obale Kejp Flaterija u Državi Vašington. Nakon nesreće okean je odneo ukupno 325 života članova i posade, zajedno sa zlatom koje je u to vreme vredelo masivnih 180.000 dolara. Orpheus je stigao do obale, sa svim svojim putnicima koji su uspeli da uđu u čamce za spasavanje i prebace se na sigurno pre nego što je i on potonuo iste noći.

Tokom više od jednog veka, lokacija broda Pacific predstavljala je misteriju, ali dva eskperta iz Northwest Shipwreck Alliance organizacije, Metju Mekauli i Džef Humel, uspeli su da ga lociraju. Sudeći prema izvorima, ovaj par je primetio nešto za šta je pomislio da mogu biti vesla pogonskog točka istorijskog parobroda kako vire iz peska na dnu, nedaleko od olupine.

Uprkos tome što tačna lokacija ovog broda nije zvanično objavljena istog momenta, pomorski stručnjaci su pokrenuli potragu na oko 37 kilometara od obale i na dubinama od 300 do 600 metara. Nedavno, ova organizacija je dobila eksluzivna prava na izvlačenje olupine i blaga direktno od sudije, ali umesto da preterano brine kome će ovaj novac na kraju pripasti, ona će sa edukativnim aspiracijama u prvom planu izgraditi poseban muzej kako bi sve predmete sa ovog broda izložila u javnoj postavci.

Međutim, pre nego što se bilo šta od ovoga ostvari, potomci onih koji su nastradali nakon što je brod potonuo trebalo bi da reše pitanje vlasništva nad svim što bude izvučeno u ovoj ekspediciji. „Verujemo da je olupina izvanredno dobro očuvana i zbog toga očekujemo i nadamo se da će svi artifakti koje uspemo da spasimo imati veliki istorijski značaj“, izjavio je Filip Dru, portparol Northwest Shipwreck Alliance udruženja.

Pored toga, mediji prenose da je svega dvoje članova posade preživelo ovu strašnu nesreću. Ovaj brod je prevozio regionalno elitne rudare iz regiona koji su se vraćali kući tokom zime, zajedno sa 41 osobom koje su se smatrale Kinezima, dok oko olupine ovog broda za sada nisu pronađeni nikakvi ljudski ostaci.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group