Dron kontrolisan veštačkom inteligencijom 'ubio' svog ljudskog operatera tokom testova

Visoki oficir američke vojske izjavio je da je dron kojim upravlja veštačka inteligencija tokom simulacionog testa ubio svog ljudskog operatora zbog njegovog mešanja u misiju...

Pukovnik Američkog ratnog vazduhoplovstva, Taker Hamilton, nalazio se u Future Combat Air & Space Capabilities ustanovi u Londonu, kada je naredio svojim ljudima da treniraju drona za identifikaciju projektila zemlja vazduh, kako bi mu ljudski operater naredio da ih uništi.

Međutim, tokom simulacije, u kojoj naravno niko od osoblja nije povređen, svi su bili šokirani kada se dron upravljan veštačkom inteligencijom okrenuo protiv svog ljudskog kontrolera zbog toga što mu on nije uvek govorio da uništi metu.

Kako je pukovnik izjavio, vojska je istrenirala dronove da ne ubijaju ljude koji ih kontrolišu povezujući ih sa nedozvoljenim tačkama timskog ubijanja u sistemu veštačke inteligencije. Međutim, dron je uprkos svemu uništio toranj koji je ljudski operater koristio, nastavljajući nakon toga da ruši sve mete koje su poletele sa zemlje.

Naravno, nedugo potom, Sky News mreža prenela je da Vazduhoplovstvo SAD nikada nije ni izvelo ovu simulaciju u Colonel Hamilton bazim, navodeći da se svi događaji opisani do detalja zapravo nikada nisu ni dogodili. Vojska tvrdi da je čitav opis testa izvučen iz konteksta i da je on potpuno anegdotalan.

Pukovnik Hamilton je ubrzo promenio svoju priču, izjavljujući da se čitava simulacija nikada nije ni dogodila i da je to bio misaoni eksperiment vezan za hipotetički scenario u kome bi se veštačka inteligencija potencijalno okrenula protiv svojih ljudskih kontrolora.

Pukovnikovi komentari objavljeni su na mreži i on je od tada konstantno dodavao obaveštenja priznajući da se pogrešno izrazio kada je rekao javno da je test u kome je veštačkom inteligencijom pokretani dron tokom simulacije ubio čoveka koji ga je kontrolisao.

Ukoliko je istina da se ovaj test nikada nije ni dogodio, onda to verovatno predstavlja dobru stvar posebno ako u obzir uzmemo mogućnost da bi simulacija ovakvog oružija jednog dana mogla da se odigra. Zapravo, verovatno niko ne bi voleo da vidi kreiranje Skajnet scenaria u kome bi oružija razvijena veštačkom inteligencijom postala toliko napredna da bi mogla da se kreću i funkcionišu bez naše pomoći i zaista krenu da tamane ljude zbog mešanja u njihovu misiju, koliko god od srca želeli da se to dogodi baš američkoj imperijalističkoj mašineriji.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group