Elon Mask sebe smatra odgovornim za uspon veštačke inteligencije koja nas gura u mrak

Jedna od definišućih tehnoloških promena u poslednjih nekoliko meseci jeste sve veća prisutnost veštačke inteligencije koja postaje zabrinjavajuće pametna...

Od ChatGPT sistema koji potencijalno može ostaviti brojne ljude bez posla, veštačka inteligencija menja svet oko nas, ali ne nužno nabolje, zbog čega se sada Elon Mask delimično oseća krivim. Osnivač kompanije Tesla i izvršni direktor Twitter platforme otkrio je svoju zabrinutost na poslednjem događaju koji okuplja investitore proizvođača automobila, priznajući da je pod velikim stresom zbog veštačke inteligencije.

„Pomalo sam zabrinut zbog čitave ove stvari sa veštačkom inteligencijom“, izjavio je milijarder, pre nego što je objasnio da je njen razvoj nadgledan od strane regulatornog tela kako bi se osiguralo da ona radi u javnom interesu. „Ovo je veoma opasna tehnologija. Osećam da sam možda učinio neke stvari koje su učinile da se njen razvoj ubrza“, nastavio je Mask.

„Nešto od onoga što nam veštačka inteligencija može doneti definitivno je korisno, kao u slučaju onoga što kompanija Tesla radi sa svojom autonomnom vožnjom“, dodao je milijarder, ističući da njegov brend radi dobre stvari kada je u pitanju razvoj ovih tehnologija. Posle ovoga, Mask je upitan da li veštačka inteligencija može biti korišćena kako bi se doslovno kreirali automobili.

Potpuno ućutkujući svog sagovornika, Mask je odgovorio: „Ne vidim da će nam veštačka inteligencija pomagati tokom kreiranja automobila u skorije vreme. Ukoliko dođe do nečega sličnog, potreba za našim radom više jednostavno neće postojati“. Nevezano sa stavovima iznesenim na ovom događaju, Mask je već dobro poznat kao kritičar određenih tehnologija baziranih na veštačkoj inteligenciji, nalik ChatGPT sistemu.

Mask svoje zabrinutosti zasniva na tome što softver odbija da koristi racionalne uvrede, čak i kada mu se to naredi pod opcijom spašavanja čovečanstva od pretnji nuklearnog holokausta. „Opasnosti treniranja veštačke inteligencije da bude ’probuđena’ uči ih da je laž smrtonosna“, istakao je direktor na svom Twitter nalogu.

Svakoga koga sećanje loše služi ili možda nije ni obraćao pažnju na ovakve stvari, potrebno je ponoviti da je Mask pomogao i finiansirao stvaranje OpenAI brenda, matične kompanije ChatGPT veštačke inteligencije, ali je napustio nakon što je došlo do konflikta vezanog za pravac u kome bi trebalo krenuti. Najveći problem sa veštačkom inteligencijom, na koji Mask aludira, savršeno je sumiran od strane Osa Kisa, postdoktorskog kandidata u dizajnu i inženjeringu na Univerzitetu Vašington.  

Kako je ovaj naučnik naglasio: „Ukoliko pogledate pravu politiku ChatGPT i napredak ostalih projekata, možete videti svet monolitnih čvorišta centralizovane računarske snage kako zamenjuje veliki broj radnih mesta. Drugim rečima, ovo je politika koja povećava automatizaciju, nesigurnost, nezaposlenost i monofokusirani pogled na svet. To što sistem neće uzvikivati radikalne parole ne znači da je on ’probuđen’ niti levičar, već jednostavno indicira da se tu radi o obespravljivanju koje stiže sa osmehom na licu“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group