Japanski samurajski mač iskovan od čelika koji je pao sa neba

Samurajske katane su same po sebi fascinantni komadi oružija i japanske istorije, posebno zbog svega što su drevni ratnici i kovači umeli da urade sa njima...

Međutim, postoji jedno sečivo koje je doslovno sa drugog sveta, a to je ’Nebeski mač’, katana kreirana od drevnog metalnog meteorita starog milijarde godina. Tentetsutou, ili Nebeski Mač, predstavlja veoma moćnu katanu koju je kreirao japanski majstor za samurajske mačeve Jošindo Jošivara.

CNET prenosi da je Jošivara kreirao oružije od drevnog Gibeon čeličnog meteorita koji je pao u preistorijsko vreme u Namibiji. Gibeon meteoriti nastaju od polomljenih fragmenata asteroida ili eksplodiranih zvezda kreiranih pre četiri milijarde godina. Svako ko poželi da vidi ovu katanu uživo potrebno je da poseti Japan, gde se sečivo trenutno nalazi u izložbenoj postavci Ćiba tehnološkog instituta.

„Smatra se da su se prvi ljudski susreti sa gvožđem dogodili upravo pronalaženjem meteorita i Nebeski mač zaista simbolizuje vezu između ljudske tehnologije i svemira“, stoji u zvaničnoj izjavi Ćiba instituta. Međutim, Nebeski mač predstavlja deo duge liste krajnje impresivnih sečiva iskovanih od materijala koji je na zemlju stigao sa meteoritima.

Sudeći prema Ripleys sajtu, mogulski car Jahangir naredio je da se od prilično velikog kamena iskuje nekoliko mačeva i bodeža. Meteorit je caru poklonio carski ubirač poreza, koji je rekao da ga je lično iskopao, tokom čega je zemlja iznenada postala vrela i kamen je bio istopljen. Poreznik i njegovi ljudi su bili primorani da sačekaju da se površina ohladi pre nego što su mogli da je uklone.

Istoričar Džejms Soverbi takođe je predstavio mač od meteorita ruskom caru Aleksandru I. Međutim, nije prošlo dugo pre nego što ga je ovaj vladar izgubio i prošlo je mnogo godina pre nego što je on ponovo pronađen.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group