Južnokorejsko veštačko sunce dostiglo temperaturu od sto miliona stepeni

Južnokorejski reaktor nuklearne fuzije, poznatiji kao veštačko sunce, dostigao je prošle nedelje sto miliona stepeni za manje od dvadeset sekundi u nečemu što bi moglo predstavljati revoluciju u stvaranju neograničene čiste energije...

Sudeći prema naučnicima sa Nacionalnog univerziteta u Seulu i Korejskog instituta za fuzionu energiju, Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) reaktor uspeo je da kreira temperature koje su sedam puta vrelije od našeg sunca. Ideja se zasniva na tome da će ova tehnologija proizvoditi identičnu količinu energije kao i tradicionalne metode, bez emitovanja gasova staklene bašte ili stvaranja nuklearnog otpada.

„Obično govorimo da je fuziona energija energetski izvor iz snova, gotovo neograničen, sa niskim emisijama gasova staklene bašte i bez visokog nivoa radioaktivnog otpada. Međutim, poslednje dostignuće znači da fuzija nije san“, izjavio je Jo Suk-jae, predsednik Korejskog instituta za fuzionu energiju. Do kraja ove godine, južnokorejski naučnici se nadaju da će mašina omogućiti sto miliona stepeni tokom pedeset sekundi, dok će do 2026. godine istraživači uspeti da kreiraju istu temperaturu, ali tokom 300 sekundi.

Direktor KSTAR ustanove, Jon Si-vu dodao je: „Ovo nije kraj priče, moramo se pomeriti na trista sekundi, koje su minimalni vremenski okvir za demonstraciju stabilnog stanja operacije, nakon čega ova plazma može raditi večno. Ukoliko to ne možemo dostići, moramo se okrenuti nečemu drugom“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group