Mars rover i orbiter Kineske agencije otkrili dokaze postojanja vode u istoriji ove planete

Kineska orbitalna letelica oko Marsa i rover koji se nalazi na njegovoj površini, zajedničkim snagama su otkrili nešto što može biti potencijalni dokaz drevnih okeana na ovoj planeti...

Novi dokazi takođe mogu potkrepiti teoriju da je naša susedna i sada potpuno sasušena planeta, nekada imala bujnu prošlost prepunu vode.

Kako je prenela kineska državna televizija CGTN, zadivljujući Zhurong rover azijskog zmaja i njegovo sokolovo oko, orbiter Tainwen-1, prikupili su podatke sa Utopia Planitia doline na Marsu, koji uključuju informacije o posedovanju minerala, što sugeriše da je voda nekada bila prisutna na ovoj površini.

Naučnici Kineske nacionalne svemirske administracije tvrde da su pronašli karbonatne minerale na Marsu i njegovom prizemnom sloju tla, što su takođe nazvali znakom značajne aktivnosti tečne vode u dalekoj istoriji ove planete.

Naučnici širom sveta odavno su spekulisali o tome da je voda nekada tekla crvenom planetom i brojne misije su poslale svoje rovere, robotička istraživačka vozila i letelice kako bi pronašli ove dokaze.

Iako danas ne postoji voda na površini Marsa, najnovija otkrića i dokazi sugerišu da je ovo najverovatnije bio slučaj i da je ona bila na ovoj planeti duže nego što se ranije mislilo. Tokom prošle godine, NASA Mars Reconnaissance Orbiter pronašao je dokaze da je voda tekla crvenom planetom prilično nedavno u kosmičkom smislu, tačnije pre oko dve ipo milijarde godina, što je potpuno drugačiji zaključak od prethodnih procena koje su navodile da je voda tekla Marsom pre oko tri milijarde godina.

Milijarde godina su ogroman period bez vode, ali kako budemo nastavljali da pronalazimo dokaze o njenom postojanju u drevnoj istoriji Marsa, svakako ćemo imati priliku da naučimo još više o tome kako je naša komšijska planeta nekada izgledala, a možda i nešto o onome što nam budućnost nosi.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group