Misterija savršeno očuvane zunzare u čovekovom debelom crevu

Od bubamara, preko hiljadu skakavaca, pa sve do artiljerijske granate iz Drugog svetskog rata, ukoliko nešto može stati, to će se najverovatnije u nekom momentu i naći u nečijoj zadnjici...

Međutim, nije ništa začuđujuće kada je u pitanju način na koji brojne stvari stižu tamo gde sunce ne sija. Sa druge strane, ponekada pronalasci u gepecima predstavljaju prave misterije za medicinske radnike, baš kao i nedavni slučaj u kome je tokom kolonoskopije, tim stručnjaka u debelom crevu šezdesetrogodišnjeg čoveka pronašla potpuno očuvanu muvu.

Muškarac, koji poseduje istoriju manjih srčanih problema, astme i tinitusa, došao je u lokalnu bolnicu radi kolonoskopije koja je trebalo da pripremi njegova creva za proceduru. Nedostatak jasnog pogleda zbog prisustva otpadaka štetan je za korisnost kolonoskopije u dijagnostici, zbog čega su medicinski stručnjaci osmislili skalu čistoće poznatu kao Bostonska skala pripreme creva.

Baš kao što je moguće oceniti erekciju, kada je to medicinski potrebno, lekari mogu oceniti čistoću debelog creva na skali od nula do devet. Desno debelo crevo, poprečno debelo crevo i levo debelo crevo procenjuju se na skali od nula – kada sluzokoža nije vidljiva zbog čvrste fekalne mase koja nije uklonjena – do tri – kada je čitava sluzokoža određenog segmenta dabelog creva dobro vidljiva, bez ostataka i zaprljanih delova.

Ovi rezultati se zatim dodaju ukupnom, sa ovim posebnim pacijentom koji je dostigao dvojku, što znači da mu je sluzokoža segmenta debelog creva bila dobro vidljiva, sa manjim naslagama preostale stolice, manjim fragmentima stolice ili providne tečnosti, dok je u svim segmetima dobio dobar ukupni skor od šest.

Sa jasnim pogledom, pored umerene divertikuloze, pet polipa na debelom crevu i hemoroida, tim naučnika pronašao je i muvu koja je jednostavno stajala u poprečnom debelom crevu. Muva se nije pomerala, čak ni onda kada je prošla sonda lekara koji su izvodili kolonoskopiju.

„Pacijent nema predstavu kako je muva mogla da stigne u njegovo debelo crevo“, izjavio je lekarski tim, dodajući da je ovo veoma redak i misteriozan slučaj. „On je uglavnom konzumirao čiste tečnosti dan pre procedure. Prema svemu sudeći, pacijent je jeo picu i zelenu salatu za večeru dva dana pre kolonoskopije, ali jednostavno ne može da se seti muve na svojoj hrani“.

Na pravo iznenađenje lekara, muva je bila tu, naizgled potpuno netaknuta, čak i nakon velikog iskušenja u kome se našla i svoje krajnje smrti.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group