Naučnici istražuju zbog čega Nemačkom tumaraju radioaktivni veprovi

Divlji veprovi su postali toliko radioaktivni da nemački lovci ne pokušavaju više da ih gone...

Naravno, katastrofa u černobiljskoj nuklearnoj elektrani koja se dogodila davne 1986. godine prvobitno je postavljena kao glavni uzrok ovog neverovatnog fenomena, međutim, poslednja istraživanja sugerišu da su ova stvorenja bila radioaktivna daleko pre ovog akcidenta.

U novom istraživanju koje je objavljeno u magazinu Environmental Science and Technology, istraživači sa Univerziteta u Hanoveru i Tehničkog univerziteta u Beču, otkrili su neobične nivoe cezijuma u 48 uzoraka mesa divljih veprova širom južne Nemačke, što je samo bizaran podsetnik večnosti radioaktivnih materijala i na koji način oni mogu neprestano progoniti prirodno okruženje.

Šokantnih 88% primeraka koji su istraženi od strane naučnika prevazilaze bezbednosna ograničenja izotopa, što sugeriše da je potpuno opravdano što su lovci prestali da tamane ove životinje u potpunosti. Međutim, ovo nije potpuna priča, jer su tokom analiziranja primeraka istraživači zaključili da su divlji veprovi najverovatnije kontaminirani davno zbog nuklearnih testiranja tokom Hladnog rata, pre nego što se dogodila katastrofa u Černobilju.

Drugim rečima, nije samo jedna katastrofa u istoriji zaslužna za izazivanje radioaktivnosti kod divljih veprova. „Naša otkrića demonstriraju da superpropozicija starijih i novijih zaostataka cezijuma-137 može u potpunosti nadmašiti uticaj bilo kakvog pojedinačnog, ali dominantnog izvora“, stoji u ovom radu. „Upravo zbog toga, ovaj slučaj ističe kritičnu ulogu istorijskog ispuštanja cezijum-137 izotopa u trenutnim izazovima koje zagađenje životne sredine sa sobom donosi“.

Međutim, sve ovo nas ostavlja sa ogromnim pitanjem: zbog čega baš divlji veprovi? Istraživači su dokazali da se degradacija radioaktivnih materijala pre mnogo decenija prebacila pod zemlju. Veprovi su životinje koje se oslanjaju na zemljište radi preživljavanja, što znači da konstantno otkopavaju radioaktivni materijal.

Ono što ove gladne životinje ne znaju jeste da se polako pretvaraju u hodajuće podsetnike nuklearnih testiranja koje su ljudi izvodili pre više od pola veka.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group