Naučnik slučajno napravio bateriju koja traje zauvek

Baterije koje se previše brzo troše su glavni problem kada se radi o pametnim telefonima i laptopovima...

Kao društvo o kom svi žele da budu povezani gde god da se nalaze, to je začkoljica koja nam sve više i više smeta. I dok istraživači pokušavaju da pronađu nove načine za bežično punjenje, baterije većeg kapaciteta i boljeg kvaliteta bi rešile sve naše probleme.

Po svemu sudeći, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji su napravili upravo to - bateriju zasnovanu na nanožicama koja se može puniti stotine hiljada puta, što je značajan iskorak prema kreiranju baterija koje neće zahtevati zamenu nakon godinu dana ili dve upotrebe.

Nano-žice poseduju nekoliko idealnih karakteristika za skladištenje i prenos električne energije. One su visoko provodljive i hiljadama puta tanje od vlasi ljudske kose, što znači da se mogu koristiti tako da obezbeđuju veliku površinu za prenos elektrona. Nažalost, nano-žice su obično veoma krhke i ne rade dobro nakon ponovljenih punjenja i pražnjenja.

Istraživači, čiji su nalazi objavljeni u American Chemical Society’s Energy Letters, obložili su zlatne nanožice mangan dioksidom i stavili ih u gel nalik pleksiglasu. Ova kombinacija održava sva svojstva nano-žica netaknutima i čini ih otpornim na pucanje. Mia Le Tai, vodeći autor studije, napunila je i ispraznila bateriju do 200.000 puta bez prekidanja nano-žica i bez gubitka kapaciteta.

„Mia se igrala i eksperimentisala, a celu ovu stvar je premazala vrlo tankim slojem gela i počela da ga okreće“, rekao je stariji autor Redžinald Pener, predsednik odeljenja za hemiju UCI, u izjavi. „Ona je otkrila da samo korišćenjem ovog gela može da omogući nano-žicama cikluse punjenja velikih brojeva, bez gubitka kapaciteta. To je bilo ludo, jer ove stvari obično umiru na dramatičan način nakon 5.000 ili 6.000 ili najviše 7.000 ciklusa."

Istraživači veruju da kombinacija PMMA (slično pleksiglasu) gel elektrolita i magnezijum oksida daje fleksibilnost i strukturu nano-žicama, sprečavajući pucanje i na taj način produžavajući njihov radni vek.

„Obložena elektroda mnogo bolje drži svoj oblik, što je čini pouzdanijom opcijom“, rekla je Tai. „Ovo istraživanje dokazuje da elektroda baterije zasnovana na nano-žici može imati dug životni vek i da ove vrste baterija možemo učiniti stvarnošću."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group