Policija zaplenila gotovo 8 kilograma skupocene povraćke kita

Indijske vlasti zaplenile su oko 7,7 kilograma povraćke ulješure, poznatije kao ambergriz, u operaciji koja se odvijala tokom prošle subote...

Ambergriz je voštana supstanca koja nastaje u digestivnom traktu ulješure i navodno se koristi za kreiranje vrhunskih parfema. Sudeći prema National Geographic, kada je grlo ove vrste kitova iziritirano, oni ga prekrivaju zelenom, lepljivom supstancom, ambergrizom, koji kasnije izbacuju napolje.

Sudeći prema Newsweek publikaciji, načelnik indijske policije, K. Arivozi, izjavio je: "Kada životinja povrati ovu masu, ona pluta ispod površine vode. Samo oni sa pravim znanjem mogu pokupiti ambergriz iz mora".

Agencija Times of India dodala je da su policijski organi u Tiruvaru organizovali tajnu operaciju koju su izveli tokom subote uveče, nakon što su primili dojavu da je pokušana prodaja ove supstance na stranim tržištima. Zvaničnici su uhapsili dva čoveka koja su posedovala ambergriz, predstavljajući im se kao kupci dubokog džepa.

Ovi ljudi su upali u zamku i obojica su završila u zatvoru pod optužbom za pokušaj prodaje 7,7 kilograma ambergriza policajcima na tajnom zadatku. Indijski mediji preneli su da su S. Nijamuden - 53 i Zahir Husein, star 52 godine, završili u zatvoru Nanilam. Sudeći prema lokalnim izvorima, roba koju su ova dva čoveka imala kod sebe, poseduje tržišnu vrednost od oko milion dolara.

Upotreba ambergriza je zabranjena u brojnim zemljama širom sveta, zbog toga što su ulješure zaštićena vrsta, ali se ovaj sastojak često koristi na pojedinim tržištima. Ambergriz je takođe ilegalan i u Indiji, iz razloga što je svako ko želi da stekne profit na ovaj način uključen u krivolov ulješura kako bi bi izvukao ambergriz iz njihovih stomaka.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group