Prvi lek na svetu koji može obnoviti zube odobren za ljudska ispitivanja

U značajnom proboju, prvi lek na svetu koji može obnoviti zube odobren je za ljudska ispitivanja koja će otpočeti kasnije ove godine…

Ljudsko telo ima oko 206 kostiju, i sve su prilično otporne. Ali ako se slome, imaju zgodan način da se same poprave kako bismo se mogli vratiti u normalu. I dok su zubi napravljeni od mnogo sličnih elemenata kao i kosti, nažalost, ne rastu ponovo i ne popravljaju se na isti način. Dakle, ako ste ikada oštetili zube, to bi verovatno rezultiralo vađenjem, što je bolno i znači da ste izgubili zub.

Pa, sve to bi moglo da se promeni jer je prvi lek na svetu koji može obnoviti ljudske zube na putu. Eksperimentalni lek koji su razvili japanski istraživači trebalo bi da započne sa ljudskim ispitivanjima u septembru, i uključiće odrasle osobe kojima nedostaje bar jedan kutnjak.

Katsu Takahaši, šef stomatologije u medicinskom istraživačkom institutu u Kitano bolnici koji vodi projekat, rekao je: "Želimo da učinimo nešto da pomognemo onima koji pate od gubitka ili odsustva zuba. Iako do sada nije bilo lečenja koje pruža trajno izlečenje, osećamo da su očekivanja ljudi za rast zuba visoka."

Da bi došli do ovog trenutka, tim istraživača je bazirao studiju na određenom antitelu nazvanom uterinska senzitivizacija. Oni su povezani sa genom-1 (USAG-1), za koje je pokazano da inhibiraju rast zuba kod lasica i miševa.

Naravno, ne znamo sigurno da će isti efekat imati na ljude, ali upravo zato se rade ljudska ispitivanja. Takahaši, koji je takođe jedan od glavnih autora studije, rekao je: "Morfogeneza pojedinačnih zuba zavisi od interakcija nekoliko molekula uključujući BMP, ili proteinsku morfogenezu kostiju, i Wnt signalizaciju. Znali smo da suzbijanje USAG-1 koristi rastu zuba. Ono što nismo znali je da li će to biti dovoljno."

Stručnjak je dodao: "Lasice su difiodontne životinje sa sličnim dentalnim obrascima kao kod ljudi. Naš sledeći plan je da testiramo antitela na drugim životinjama kao što su svinje i psi." U međuvremenu, Manabu Sugai sa Univerziteta u Fukui i drugi autor studije iz 2021. godine primetio je: "Konvencionalno inženjerstvo tkiva nije pogodno za regeneraciju zuba. Naša studija pokazuje da je molekularna terapija bez ćelija efikasna za širok spektar kongenitalne agenese zuba."

Sada je samo pitanje meseci pre nego što ljudska ispitivanja počnu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group