Rusija i Kina izgradnjom zajedničke lunarne stanice pokreću novu svemirsku trku

Nova svemirska trka je na pomolu, jer su Kina i Rusija ujedinile svoje stvari kako bi okupirale mesec pre SAD i Velike Britanije...

Kako poslednji izveštaji navode, Rusija je izjavila da je dogovor potpisan između dve zemlje prošle godine i zasniva se na zajedničkoj saradnji radi kreiranja lunarne stanice, dok kineski mediji za ovaj projekat navode da dolazi od strane ’savršenog para’.

Dve zemlje najavile su da tragaju za partnerstvom bez granica, pre nego što je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, februara meseca prošle godine. Ovaj konflikt je svakako malo pomerio planove za izgradnju lunarne stanice, ali će prema očekivanjima stići 2030. godine, rasplamsavajući novu svemirsku trku između velikih svetskih sila.

Veruje se da će prva faza ovog projekta za izgradnju Internacionalne lunarne istraživačke stanice izvesti Kineska nacionalna svemirska administracija i Roskosmos, koji će tragati za idealnom tačkom na Mesecu, pre nego što zajedničkim snagama uspostave kontrolni centar i krenu sa transportom na njegovu površinu.

Pored toga, Kina i Rusija nastavljaju sa razvojem lunarnih modula i radom na slanju ljudskih posada na naš prirodni satelit, kako bi im omogućili duže periode ostanka na radnim zadacima koje će tamo izvršavati.

Kineski tabloid The Global Times ističe da će ovaj projekat umnogome ojačati mogućnosti svemirskih istraživanja za obe zemlje, izravnavajući njihove snage, sa Kinom koja će u čitavu stvar uneti ogromnu količinu resursa i veština, dok će Rusija doprineti ekspertizom i inovativnim rešenjima.

Kina je u mogućnosti da postavi svoju ekonomsku moć iza uspavanog ruskog diva, čiji su svemirski projekti poslednjih godina relativno slabašni u poređenju sa slavnim danima ove zemlje, prenose kineski mediji.

2013. godine, kineski rover Zhurong sleteo je na Mars, dok su se Južna Afrika, Venecuela, Azerbejdžan, Pakistan i Belorusija takođe upisale kao zemlje saradnice na novom projektu, sa rusko-kineskom alijansom koja navodi da su sve zainteresovane strane itekako dobrodošle.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group