Špansko tužilaštvo obećava vatrenoj Kolumbijki robiju od 8 godina zbog utaje poreza

Četrdesetpetogodišnja kolumbijska bomba i muzička zvezda, Šakira, suočena je sa osam godina robije ukoliko se pred sudom dokaže njena krivica...

Kolumbijska pevačica se izjasnila nevinom i odbija bilo kakve tvrdnje o izbegavanju španskih poreznika zbog dugovanja od 14,5 miliona evra, što je porez koji nije platila prema svojim prihodima od 2012. i 2014. godine. Majka dvoje dece odbila je sporazumno priznanje krivice, sa advokatima koji tvrde kako je ona potpuno sigurna u svoju nevinost pred licem pravde.

Šakira je optužena za skrivanje svog mesta prebivališta tokom tog perioda, ali i za upotrebu kompleksnih ofšor korporativnih struktura radi utaje poreza. Ona je tada bila u braku sa Žerardom Pikeom, koji je pukao nešto ranije ove godine. Španski državni tužilac zahteva zatvorsku kaznu od osam godina ukoliko ona ode na suđenje i presuda ne bude u njenu korist.

Kao dodatak ovoj dugoj robiji, Šakiri bi moglo da bude određeno plaćanje kazne u visini od 23 miliona evra ukoliko bude proglašena krivom na kraju suđenja. Prošlog jula Šakira je potvrdila da je odbila vansudski sporazum verujući da on od nje zahteva da prizna krivicu za izbegavanje plaćanje poreza nakon što je za to optužena.

Ljudi koji se smatraju španskim državljanima podležu plaćanju poreza ukoliko provedu više od 183 kalendarska dana u ovoj zemlji. Zvanični stanovnici Španije moraju plaćati državne poreze u okviru svojih prihoda bilo gde u svetu da se oni nalaze. Inspektori poreske službe izveli su temeljnu istragu Šakirinog privatnog života između 2012. i 2014. godine, analizirajući čak i njene društvene mreže dokazujući dodatno da je veći deo svog vremena tada provela u Španiji.

Prema njihovim izveštajima, pevačica je provela 242 dana u Španiji tokom 2012, 212 dana tokom 2013. i 243 dana tokom 2014. godine. Šakira je opovrgla tvrdnje o izbegavanju plaćanja poreza, dok je njen tim za odnose sa javnošću izjavio da je ona uvek svoje dužnosti prema državi na vreme izvršavala.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group