Sud odobrio jednoj školi da koristi šoker narukvice na svojim učenicima

Jedna škola dobila je sudski proces i dozvolu da koristi električne šokere na svojim učenicima...

Judge Rotenberg Educational Center škola u Masačusetsu, prema navodima predstavila je kontraverznu tehniku kako bi se izborila sa agresivnim ili autodestruktivnim ponašanjima kod odraslih ili dece. Američka Administracija za hranu i lekove, prethodno je zabranila upotrebu ovakvih naprava, međutim, sa odlukom od dva prema jedan, donešenom od strane Američkog Apelacionog Suda, Vašingtonsko pravosuđe je moralo oboriti zabranu.

Sudeći prema sajtu škole, ovaj sisten je idealan za emocionalno poremećene učenike sa problemima ponašanja, emocionalno ili psihički obolele đake, kao i one koji poseduju intelektualne smetnje ili se nalaze u spektrumu autizma. Roditelji i staratelji ovih učenika, kao i samo školsko rukovodstvo, ističu kako su veoma zadovoljni odlukom Apelacionog suda.

Razgovarajući sa Rojtersom, Majkl Flamia, iz advokatske firme Eckert Seamans Cherin and Mellott izjavio je: "Sa ovim tretmanom, svi mogu nastaviti da učestvuju u obogaćenom iskustvu školovanja, uživaju u posetama svojih porodica i, što je najvažnije, živeće bezbedno, oslobođeni samopovređnivanja i agresivnog ponašanja".

Izjava roditelja glasi: "Jesmo i nastavićemo da se borimo kako bismo održavali naše voljene bezbednim i živim i kako bismo povratili pristup ovom tretmanu za spašavanje života, koji se koristi u krajnjoj nuždi". Sudija Visokog Suda, Dejvid Senteles, koji je glasao za manjinu, izjavio je kako upotreba ovakvih specifičnih sredstava nikako nije prikladna. "FDA nema nikakvo pravo da određuje koje će medicinske uređaje lekari prepisivati ili primenjivati pod bilo kojim uslovima", napisao je.

Sudeći prema navodima, u ovoj školi se nalazi oko trista učenika, sa oko pedeset i pet njih koji su određeni za nošenje ove naprave, poznatije kao Graduated Electronic Decelerator. Šoker funkcioniše daljinskim putem, emitujući jak električni naboj koži osobe koja ga nosi i kako lokalni mediji navode, on se mora nositi 24 časa konstantno.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group