U Meksičkom zalivu otkriveno novo čudovište iz mračnih dubina

Više slika

Više slika

Verovatno najčudnije morsko stvorenje koje smo do sada imali priliku da vidimo nedavno je otkriveno u Meksičkom zalivu...

Vanzemaljsko stvorenje iz velikih dubina predstavlja vrstu raka, poznatu kao bathynomus yucatanensis, koja se hrani i živi na okeanskom dnu. Mokrice, odnosno viša klasa rakova, uglavnom se mogu naći u tropskim i umerenim dubokim morima. Otkriće nove vrste, koja je ujedno i 2.500% veća od kopnenih račića, objavljeno je u Journal of Natural History publikaciji.

Na svetu postoji gotovo dvadeset živih vrsta džinovskih mokrica, sa biolozima koji objašnjavaju da je najnovije otkriće uočljivo većih proporcija kada je u pitanju telo životinje, sa ukupno manjom dužinom od prethodno otkrivenih.

Najistaknutiju karakteristiku ovih bića predstavlja broj kaudalnih kičmi kojih ova vrsta rakova poseduje ukupno jedanaest. Ova cifra daleko prevazilazi broj srodnih rakova koji poseduju svega sedam.

Međutim, novootkrivena vrsta poseduje identični broj kičmi kao i divovski japanski rak pauk, koji je otkriven pre više od jednog veka, što se zapravo može pokazati kao veoma komplikovano za istraživače, jer sugeriše da bi samo površno proučavanje, upotrebom ovih kaudalnih bodlji, veoma lako moglo da rezultira pogrešnom identifikacijom čitave vrste.

Pogrešno određivanje porodice upravo se dogodilo kada su biolozi pronašli nove vrste u Meksičkom zalivu, inicijalno smatrajući da zvanično imaju posla sa gigantskim japanskim rak paukom. Slične karakteristike ove dve vrste rakova navode da su njihovi preci isti, što samo potvrđuje činjenicu da izgledaju kao stvorenja iz noćne more.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group