Zapanjujući nivoi incesta otkriveni pomoću DNK testova u SAD

Mnogi će reći da ovi rezultati puno toga objašnjavaju...

DNK testovi koji se mogu uraditi kod kuće, kao što su 23&Me i Ancestry DNA, iznose na svetlo dana uznemirujuće stope incesta u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovi testovi, koji koštaju oko 100 dolara, sami po sebi ne mogu da ukažu da li je neko proizvod incesta, ali to mogu treće strane koje se bave genetičkim testiranjem. I upravo to dovodi do mnogih uznemirujućih otkrića o porodičnoj prošlosti, kao što je slučaj sa Viktorijom Hil.

Viktorija Hil, koja ima 39 godina, počela je da razgovara o porodičnim stablima sa bivšim dečkom na njihovom okupljanju bivših učenika srednje škole, nakon što je uradila DNK test. Budući da je njihova porodična istorija bila slična, njen bivši dečko odlučio je da uradi isti test koji je uradila Hil. Zatim je Hil dobila poruku koja je potvrdila njihove strahove: ona je bila njegova sestra. Govoreći za CNN o ovom otkriću, Hil je rekla: "Ovo me je traumatizovalo. Sada gledam slike ljudi misleći, pa ako on može biti moj brat, svako može biti moj brat."

U još jednom traumatičnom slučaju, Stiv Edsel je putem AncestryDNA saznao da su mu roditelji bili rođaci prvog stepena, što znači ili brat i sestra ili otac i ćerka, što implicira da je njegovo začeće verovatno bilo rezultat seksualnog napada. Incest u SAD je mnogo češći nego što se ranije mislilo, sa stopom od jedan na 7,000.

Kod beba rođenih kao rezultat incesta povećava se rizik od rođenja sa defektima i genetskim poremećajima, kao što su slepilo i gubitak sluha. Genetski poremećaji se javljaju kada se ukrštaju srodnici jer se smanjuje genetska varijabilnost, a recesivni geni koje imaju mogu se kombinovati kako bi postali dominantni kod njihovog deteta.

Ako neko želi da testira moguću incestuoznu istoriju u svojoj porodici, mora da prenese svoj genetski materijal trećoj strani, jer to nije nešto što Ancestry DNA ili 23&Me mogu da otkriju. Testovi treće strane traže homozigotnost ili ROH (regions of homozygosity), zbog toga što DNK dece rođene iz incesta sadrži velike delove identičnog genetskog materijala.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group