Zbog čega imamo gasove koji mogu poterati suze na oči

Više slika

Više slika

Nije nikakva tajna da različite namirnice imaju uticaj na probavni trakt i užasavajuće arome naših izduvnih gasova, ali, koja hrana izaziva najodvratnije golubove iz pakla?

Gasovi, naučno poznati kao nadutost trbuha, predstavljaju normalan deo svakodnevnog života zdravih osoba, ali ni oni nisu uvek skuvani u dubinama Mordora na isti način.

Sudeći prema dr Ali Rezaiju, gastroenterologu na Cedars Sinai klinici u Los Anđelesu, posebno užasavajući gasovi pojavljuju se kada karbohidarti, posebno oni koji su nerastvorljivi, stignu do stomaka i gornjeg digestivnog trakta pre nego što budu apsorbovani.

Ova vrsta gasova, koja ponekada ima snagu da onsesvesti čak i svoje vlasnike, nastaje zbog bakterija koje žive u našim crevima i doslovno prosperiraju od ovih neapsorbovanih šećera, dok ih cenjeni doktor opisuje kao visokooktansko gorivo za ove male zlikovce. Kada se ove bakterije goste i razlažu karbonate u našim crevima, one ih pretvaraju u gas, koji se na kraju pretvara u opasno isparenje iz izduvne grane od koga ponekad i oči zasuze.

Iako ljudi proizvode oko 491 do 1.474 kubnih centimetara gasa dnevno nevezano sa našim načinom ishrane, na svu sreću 99% njih je potpuno bez mirisa. Sa druge strane, ona manjina, opasna manjina koja vreba iz zasede i napada kada se najmanje nadate, prilično je potentna i ima moć bojevog otrova, a nastaje zbog gasova koji uključuju vodonik sulfid. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da svakodnevni unos hrane ipak ne mora uvek odlučivati o tome koliko će vetrovi pakla jedne osobe biti zastrašujući.

Dr Erik Goldštajn, gastroenterolog sa Mount Sinai medicinskog centra u Njujorku, izjavio je: „Možete jesti tonu sastojaka ispunjenih sumporom i imati bakterije u crevima koje kreiraju vodonik sulfid, ali proizvodi vaše nadutosti neće imati njegov neprijatni miris“.

Ovo je slučaj zbog toga što druge bakterije koje su prisutne stvaraju kontrabalans vodonično sulfidnim tvorcima, ali, ukoliko sumporom obogaćene namirnice kao što su sočivo, pasulj, grašak, odnosno povrće od brasike poput brokolija i kupusa koje konzumiramo stvaraju zastrašujuće gasove, onda je to najverovatnije slučaj zbog njihovih nerastvorljivih karbonata koje vredne bakterije pretvaraju u suzavac, a ne zbog njihovog sumpornog sadržaja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group