Telefoni sa ekranima koji će se sami zanavljati stižu do 2028. godine

Pametni telefoni bi uskoro mogli da imaju mogćunost ’samoisceljenja’, sa prvim primercima koji bi po svemu sudeći mogli da stignu na tržište do 2028. godine...

Ovo stiže kao poslednje predviđanje za sledeću godinu i nakon nje, dok pojedini izvori navode da možemo očekivati da proizvođači pametnih telefona krenu sa izbacivanjem samoisceljujućih ekrana u roku od pet godina. Način na koji će ova tehnololgija funkcionisati predstavlja uključivanje nano slojeva na površine displeja, koje će u slučaju grebanja kreirati nove materijale koji reaguju prilikom izlaganja vazduhu i popunjavaju sve nepravilnosti.

„Ovo nije u polju naučne fantastike, već nešto što je potpuno izvodivo“, izjavio je izvor za CNBC početkom nedelje. „Smatram da je najveći izazov vezan za ovo postavljanje očekivanja na pravi način“. Kompanije su godinama unazad već govorile o ovoj tehnologiji pametnih telefona koja im može omogućiti samoreparaciju ekrana.

Južnokorejski elektronski gigant, kompanija LG, poigravala se sa konceptom samoreparirajuće tehnologije u svojim pametnim telefonima pre jedne decenije, izbacujući modele nazvane G Flex, koji su posedovali vertikalno zakrivljene ekrane i samopopravljajući sloj na zadnjem delu. Međutim, južnokorejski brend tada nije objasnio kako ova tehnologija funkcioniše, a do danas je nažalost odustao od trke na ovom tržištu.

„Postoje neke nove tehnologije na kojima ljudi već rade i za koje se smatra da bi mogle postati nešto što bi ljudima umnogome pomoglo u budućnosti. Ovde ne govorimo o tome da se smrskani ekrani mogu vratiti u život, već o popravljanju pojedinih malih kozmetičkih ogrebotina“, dodao je izvor američkoj mreži.

Još nekoliko proizvođača telefona radilo je na svojim projektima samoisceljujućih materijala u pametnim telefonima, tako da je 2017. godine kompanija Motorola podnela zahtev za patent ekrana kreiranog od polimerne memorije, što je materijal koji kada pukne može popraviti sam sebe. Ideja iza ovoga zasniva se na tome da kada je toplota primenjena na materijalu, on zaceljuje svoje pukotine.

U međuvremenu, kompanija Apple takođe je radila na patentu svog savitljivog iPhone modela sa jednim slojem displeja koji ga može popravljati ukoliko je oštećen. Naravno, ova tehnologija još uvek nije pronašla komercijalni uspeh i sa sobom donosi nekoliko prepreka kada je reč o njenom lansiranju u ovoliko velikom obimu.

Kao prvo, kompanijama je potrebno mnogo investicija u istraživanje i razvoj kako bi se osiguralo da one identifikuju inovacije u polju ekrana pametnih telefona. Novac je takođe potreban kako bi se pokrili troškovi marketinga i prodaje ovih telefona na globalnom nivou, zajedno sa osiguravanjem toga da su kupci na pravi način informisani o nivoima oštećenja koje će njihovi telefoni potencijalno moći da poprave bez ikakve čovekove intervencije.

Izvor koji je govorio sa medijima našalio se dodajući kako se plaši da bi pojedini tehno entuzijasti i popularni jutjuberi mogli da iskoriste razne predmete, oštre i tupe, kako bi sami testirali ove telefone. Ovo, kako je sam naveo nije poenta samoisceljujućih telefona, već se ova tehnologija može iskoristiti kako bi sama izvršavala minimalne popravke na površinama.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group