Elon Mask Twitter platformi dao ponudu koju je nemoguće odbiti

Elon Mask je izneo ponudu da kupi Twitter platformu za sumu od četrdeset milijardi dolara...

Vest je stigla nedugo nakon što je najbogatiji čovek na svetu otkupio deonice ove društvene mreže u vrednosti od tri milijarde dolara, što je po pravilniku osnivaču i izvršnom direktoru kompanija Tesla i SpaceX donelo mesto u njenom odboru direktora, koju je on odmah odbio, dobivši automatsku tužbu od strane ostalih deoničara.

Interesovanje Elona Maska za Twitter dobro je dokumentovano, jer je milijarder želeo da testira dugme za uređivanje i nastavio da daje ponude koje za cilj imaju da ovu društvenu mrežu učine platformom kakva bi prema njemu i trebala da bude.

U podnesku američke Komisije za hartije od vrednosti, ispunjenom od strane Maska, stoji: „Investirao sam u Twitter jer verujem kako on poseduje potencijal da postane platforma slobode govora širom sveta i verujem da je sloboda govora imperativ za funkcionalnu demokratiju. Međutim, otkako sam investirao u nju, shvatam da kompanija nikada neće napredovati niti težiti društvenom imperativu u trenutnoj formi".

"Twitter bi trebalo transformisati u privatnu kompaniju. Zbog toga, ja nudim da otkupim 100% njenog vlasništva, za 54,20 dolara po deonici u kešu, 54% premije dnevno pre nego što krenem da investiram u nju i 38% premije dnevno pre nego što investicije postanu javno objavljene. Moja pohnuda je najbolja i konačna, a ukoliko ne bude prihvaćena, ja ću razmotriti svoju poziciju deoničara. Twitter poseduje izvanredan potencijal. Ja ću ga potpuno otkuljučati“.

Kako Gardijan navodi, Mask je takođe rekao i da ovo nije nikakva pretnja, već on jednostavno smatra da nije ni dobra investicija u okviru tolikog ulaganja bez promena koje bi trebalo da budu izvedene. Štaviše, Twitter je naglasio da će ova ’nepoželjna’ ponuda biti pažljivo proučena, dodajući da će se odlučiti  samo na poteze za koje kompanija smatra da su u najboljem interesu, kako za nju, tako i sve njene akcionare.

Sa kapitalom od 274 milijarde dolara, Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, a kao takav, on svoju ponudu za kupovinu Twitter platforme definitivno ne vidi kao nešto preterano zabrinjavajuće, makar kada je reč o finansijama.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group