Da li zaista pijemo kafu pogrešno čitavog života

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda verovatno prvo za čim posegnete nakon što ustanete i malo se uljudite jeste vaše omiljeno zrno kafe...

Međutim, poslednje istraživanje navodi da postoji bolje vreme za uživanje u prvoj kafi i dodaje da je kortizol na najvišem nivou baš kada se probudimo, tako da ispijanje ovog napitka tada može dovesti do čudnih pojava u organizmu i osećaja u glavi. Prema stručnjacima, najbolje vreme za zakuvati dobru i jaku kafu jeste između 09:30 i 11:00 pre podne.   

Amanda Maćere, sportski nutricionista sa Floride, izjavila je za sajt Well and Good: „Iako ne postoji previše podataka iz eksperimenata izvedenih na ljudima po pitanju interakcije između kafe, kortizola i cirkadijalnog ritma, poznato nam je da svaki od ovih činilaca sugeriše da je nešto više čekanja na prvu i najdragoceniju šoljicu kafe ujutru zapravo najbolja ideja“.

„Iako je kafa odmah nakon ustajanja odlična za ’buđenje’, povišeni nivoi kortizola u stresnim delovima dana mogu biti štetni. Stoga, ukoliko kombinujete već povišeni nivo kortizola sa dodatnim koji stiže od kafe, kreirate nepotreban stresni odgovor u organizmu. Ovaj odgovor može biti potpuno zaobiđen ukoliko sačekate sat ili dva pre nego što krenete da uživate u svojoj jutarnjoj kafi.“

U međuvremenu, ispijanje kafe pola sata ili sat pre vežbanja predstavlja najbolje vreme za dobre rezultate od adrenalina, sudeći prema desetinama studija odrađenih od strane brojnih udruženja za sportsku ishranu širom sveta.

Po pitanju odlaska na spavanje, kofein je zadužen za blokiranje receptora hormona adenozina i melatonina, što može učiniti da san daleko teže stigne. Upravo iz ovog razloga se ne preporučuje ispijanje kafe šest sati pre spavanja. Međutim, dr Didra Konroj, ekspert za spavanje, preporučuje izbegavanje kafe čak i do osam sati pre odlaska na počinak.

Kako je Konrojeva izjavila za medije: „Ljudi poseduju različitu osetljivost na kofein i oni koji konzumiraju kofein često mogu imati potpuno drugačije odgovore u poređenju sa onima koji ne piju kafu uopšte, ali u suštini, granica bi trebalo da bude osam sati pred odlazak u krevet, što znači izbegavanje svih proizvoda baziranih na kofeinu“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group