13 prikrivenih znakova da imate prenizak nivo testosterona

Vaš penis nije jedino što je u opasnosti.

Kao što verovatno već znate, testosteron je od ključnog značaja za izgradnju mišića i pokretanje seksualne želje. Takođe je neophodan za održavanje gustine kostiju, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i druge telesne funkcije. Receptori za ovaj hormon zapravo se nalaze u celom telu, od mozga do kostiju do krvnih sudova.

Dakle, ako su nivoi testosterona niski, posledice po zdravlje mogu se protezati mnogo dalje od teretane i spavaće sobe, kažu endokrinolozi.

Iako većina muškaraca primeti blagi pad nivoa testosterona sa godinama, do toga može doći već u dvadesetim ili tridesetim godinama. Nedostatak testosterona se smatra medicinskim stanjem i razlikuje se od prirodnog pada nivoa testosterona sa godinama.

Da bi se dijagnostikovao nizak nivo testosterona, lekari prvo utvrđuju simptome koje jedan čovek može imati (više o tome za minut). Zatim, potrebna su dva krvna testa, obavljena ujutru kada je nivo testosterona najviši. Granica za sumnju na nedostatak testosterona obično je oko 264 do 300 nanograma po decilitru (ng/dl) ili niža, zavisno od laboratorije.

Nizak testosteron utiče na ljude na različite načine. Može se manifestovati na fizičkom, kognitivnom i seksualnom nivou, a većina muškaraca ne doživljava sve simptome, već samo neke od njih.

Sledećih 13 simptoma nije dokaz niskog nivoa testosterona sami po sebi. Da biste bili sigurni da imate taj problem morate dati svoju krv na analizu, a dobra vest je da svi efekti niskog nivoa testosterona mogu biti preokrenuti ili makar poboljšani pravom terapijom.

« 11 12 13 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group