Da li je opasno spavati sa biljkama u sobi?

Da li ste čuli za mit da vas biljke mogu ugušiti tokom noći?

Sigurni smo da ste u osnovnoj školi naučili da tokom dana, biljke proizvode kiseonik putem procesa fotosinteze, tako što sunčevu energiju koriste za hranjenje i od ugljen dioksida stvaraju kiseonik. Međutim šta se dešava kada sunce prestane da sija.

Kao i sva živa bića na ovoj planeti, i biljke moraju da dišu, a u periodu kad sunca nema, one koriste kiseonik i izbacuju ugljen dioksid. Zbog ovoga je nastao mit koji nam govori da nas biljke u spavaćoj sobi mogu ugušiti ako spavamo pored njih, jer emituju veliku količinu ugljen dioksida.

Iako je tačno da biljke zaista koriste kiseonik tokom noći i izbacuju ugljen dioksid. Ta količina je tako mala, da je prosto nemoguće da vas biljka uguši. Kada bi ovaj mit bio tačan, to znači da bi svaki boravak u šumi ili sličnom mestu u mraku bio kritičan po vaše zdravlje.

Kada spavate u sobi sa puno biljaka, to je kao da se pored vas nalaze još jedna ili dve osobe, koje sa vama troše kiseonik u sobi. Dakle, od njih vam ništa neće biti, ali ako se plašite i ako ste nesigurni, onda jednostavno malo otvorite prozor i zalihe kiseonika će uvek ulaziti u vašu sobu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group