Fotografija u CV-u: preporuka ili promašaj?

Kreiranje radne biografije je obavezni deo prijave za svaku poslovnu poziciju i zahteva ozbiljan rad i istraživanje.

Proces je mnogo lakši ako na njega gledate kao inicijalni korak ka željenom poslu. Kao što je i u stvarnom životu slučaj da imate samo jednu priliku da ostavite prvi utisak, tako je i sa slanjem CV-ja.

Nije kliše da kod prvog utiska izgled igra presudnu ulogu, stoga se potrudite da vas vaš CV predstavi na najbolji mogući način.

Poslednjih par godina možemo primetiti da je upotreba fotografije u CV-ju uobičajena pojava.

Međutim, često se vodi polemika o tome da li bi fotografija trebalo da bude sastavni deo vašeg CV-ja?

Na to pitanje ne postoji univerzalni odgovor.

Upotreba fotografije u radnoj biografiji može dati lični pečat i pomoći Regruterima da povežu lice sa biografijom prilikom prijavljivanja za posao.

Ako aplicirate za posao van Srbije, pametno je da se prvo raspitate koja su važeća pravila što se tiče izgleda CV-ja u toj zemlji.

Na primer, ako aplicirate za posao u Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Američkim Državama, slanje CV-ja sa fotografijom je strogo zabranjeno.

U tom slučaju, morali biste prilagoditi svoj CV tako da odgovara njihovim standardima tj.da iz njega isključite svoju fotografiju.

Kada je CV sa fotografijom loša ideja?

Postoji nekoliko razloga zašto većina stručnjaka za karijeru smatra da je prisustvo fotografije u radnoj biografiji loša ideja.

Razlozi za takav stav, uglavnom, imaju veze sa „nesvesnom pristrasnošću“.

Neuključivanje fotografije štiti kandidate od diskriminacije, a poslodavce od navoda o diskriminaciji – na osnovu rase, starosti ili pola. 

Kako treba da izgleda fotografija za CV ?

Kao što smo već napomenuli, to da li će vaša radna biografija sadržati sliku ne zavisi samo od vas već i od profesije i firme za koju konkurišete.

Ako se ipak odlučite na taj korak bitno je da sa pažnjom izaberete fotografiju i razmislite kakvu poruku šalje poslodavcu.

Prilikom konkurisanja za posao želite da poslodavcu stavite do znanja da ste profesionalni i da se uklapate u imidž firme u kojoj želite da radite.

Ranije su fotografije za CV bile vrlo jednostavne, nalik fotografijama za lična dokumenta.

Danas to više nije slučaj i sve se više pažnje obraća na estetiku i detalje fotografije. Upravo zbog toga ćemo vam objasniti o čemu sve treba voditi računa prilikom odobira fotografije za CV.

Da bi ste napravili savršenu fotografiju za CV bitne su tri stvari:

  • Pozadina fotografije
  • Odevna kombinacija
  • Vaša poza

Pozadina fotografije

Za pozadinu fotografije najbolje je izabrati neutralne boje koje neće odvlačiti pažnju od vas (bela je uvek dobra opcija, ali i svetlije varijante sive, plave, zelene ili bež). Bitno je da fotografija bude dobrog kvaliteta i rezolucije. Ne preporučuje se korišćenje selfie fotografija, fotografija sa zabava, letovanja i drugih neprofesionalnih okruženja.

Odevna kombinacija

‘’Odelo ne čini čoveka’’, ali u ovom slučaju mnogo govori o njemu.

Najsigurnija opcija su košulja i sako - profesionalno, elegantno i jednostavno.

Naravno, i u ovom slučaju morate povesti računa o izvesnim detaljima.

Generalno nije preporučljivo da odeća bude jarkih boja ili da se na slici može videti da vam je košulja neispeglana ili neuredna - mnogi će to protumačiti kao znak neprofesionalnosti i manjak radne etike.

Ukoliko firma za koju aplicirate ima određeni dress-code, onda bi idealno bilo da se tako obučete za fotografisanje.

Vaša poza

Vaša poza je možda i najbitniji detalj na fotografiji.

Položaj tela, ekspresija lica i položaj ruku će regruterima dati jasnu sliku o vama i vašem karakteru.

Ispravljena leđa, opuštena ramena, vedar izraz lica i osmeh će vas okarakterisati kao entuzijastičnu, odgovornu osobu, spremnu da preuzme inicijativu. Nasuprot ovome zgrčena ramena, glava nagnuta na dole i izbegavanje direktnog pogleda sa objektivom odaju utisak slabe i nesigurne osobe.

Ako smatrate da niste fotogenični, ili da preko fotografije ne možete da izrazite sebe u najboljem svetlu, idealno bi bilo da angažujete profesionalnog fotografa koji će vam pomoći u ovom procesu.

Možete zaključiti da je upotreba fotografije u biografiji sve češća – a na pitanje da li da koristite fotografiju u biografiji sve češće se odgovara sa „da“.

Više na: https://www.cvmaker.rs/blog/pisanje-cv-a/fotografija-u-cv-u

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group