Najveća greška koju pravite pri treningu pasa

Sigurni smo da pokušavate da vašeg ljubimca naučite da reaguje na određene glasovne komande, ali upravo je tu greška...

Psi su neverovatno pametne i possušne životinje koje vole pažnju i d uštvo. Međutim, da bi pas bio possušan, gazda mora da ga pravilno istrenira i da pronađe zajednički jezik koji će pas razumeti. Svi znate da psi reaguju na glasovne komande i da slušaju šta im gazda kaže, ali postoji jedna stvar koju veoma mali broj ljudi zna a to je da psi mongo bolje reaguju na POKRETE nego na glas.

U početku, vaš pas će više reagovati na pokrete koje vi pravite nego na ono šta vi govorite i tek kasnije će te pokrete povezivati sa glasom. Mnogi ovo ne znaju i tako u početku prave krucijalne greške u treningu i zbunjuju psa koji ima poteškoće da otkrije šta gazda od njih želi.

Trener pasa, Zak Džordž, će vam demonstrirati kako da za samo nekoliko minuta naučite psa da sedne i legne. Međutim, vi trebate da obratite pažnju na pokrete ruku koje on pravi. Kada pas treba da sedne, on ruku (sa poslasticom) podiže iznad glave psa. Kada pas treba da legne, on ruku spušta ka zemlji.

Dok ovo radi on govori komande SEDI i LEZI, ali činjenica je da pas najviše reaguje na ova dva pokreta. Kada bi on samo govorio komande bez pokreta ruku, pas ne bi ništa uradio. Zato je važno da pronađete signale koje ćete praviti rukama i da te signale vezujete za glasovne komande, kako bi pas lakše mogao da ih zapamti.

Ako na primer učite psa da stane, onda komandu STANI povežite sa ispruženim dlanom uperenim ka psu i on će tako vrlo lako shvatiti šta ta reč znači i kasnije će je prepoznavati i bez signala ruku.

Pogledajte video klip:

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group