„Nevina“ navika koja iscrpljuje vaše srce i krvne sudove

Svi znaju koliko loše navike kao što su pušenje ili konzumiranje alkohola štetno utiču na ljudsko zdravlje.

Međutim, ponekad čak i naizgled nevine navike, kao što je prekrštanje nogu tokom radnog dana, može imati ozbiljan uticaj na zdravlje osobe.

Naučnici su takođe naveli ponašanje koje ima štetan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova. Ispostavlja se da nedefinisani režim budnosti i odmora može dovesti do negativnih posledica. Navika uspavljivanja i buđenja u različito doba dana svakog dana stvara dodatni stres za telo, posebno za srce. Još je gore ako zaspite kasno - posle 22-23 sata. Između ostalog, ove navike dovode do razvoja nezdravog ponašanja u ishrani, kada osoba kasno večera i preskače doručak zbog kasnog jutarnjeg spavanja.

Kardiolozi tvrde da navika da se budi i zaspi u različito vreme loše utiče na metabolizam. Takve promene utiču na nivo hormona, jer svaki dan telo mora da proizvodi supstance koje su mu potrebne u različito vreme. S tim u vezi, povećava se opterećenje kardiovaskularnog sistema, a sudovi se istroše pre vremena.

„Ako osoba ide kasno na spavanje, ne jede na vreme, stalno sedi, ne kreće se, radi noću, sve to pre ili kasnije rizikuje da dovede do srčanih problema. Na primer, usled nedostatka sna počinje prejedanje, zbog čega raste težina, srce povećava opterećenje na pumpanju povećanog volumena krvi, a krvni sudovi se brže troše“, primetio je kardiolog.

Po pravilu, ljudi koji kasno idu u krevet skloniji su impulsivnom prejedanju od drugih. Stoga, ako redovno sedite i gledate omiljenu TV seriju ili na društvenim mrežama ostanete do tri sata ujutru, razmislite o promeni dnevne rutine zarad zdravlja srca i krvnih sudova.

Zdrava dnevna rutina nije samo trend, već temelj za srećan, produktivan i dug život. Uspavljivanje i buđenje u isto vreme jača imuni sistem, smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti i poboljšava fizičku spremnost zbog činjenice da će se telo odmarati potrebno vreme.

Kardiolog je naveo i druge navike koje narušavaju zdravlje krvnih sudova:

  • Slaba fizička aktivnost
  • Zloupotreba alkohola
  • Pušenje
  • Ishrana i povećanje telesne težine

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group