Stručnjak upozorava ljude koji sami uklanjaju ušni vosak

Svi smo krivi za uklanjanje ušnog voska pomoću pamučnih štapića, ali lekari upozoravaju da bi to mogla biti jedna od najgorih stvari koje možete učiniti za svoje uši…

Može biti veoma primamljivo staviti jedan od tih malih štapića u uho kako biste pokušali izvaditi neki vosak, ali po svemu sudeći, to nikako ne bi trebalo da radimo. U većini slučajeva, ušni vosak ne treba uklanjati jer su naše uši zapravo organ koji se sam čisti, ali povremeno ljudi mogu patiti od nakupljanja voska. To se može desiti ako imate uske ili oštećene slušne kanale; ako imate puno dlaka u slušnom kanalu; ako imate kožno stanje koje utiče na vašu kožu glave ili oko ušiju, ili ako imate upalu unutar unutrašnjeg uha.

Međutim, pokušaj samostalnog uklanjanja ušnog voska može zapravo izazvati dalju štetu vašem uhu ili pogoršati postojeće nakupljanje. Pamučni štapići su poslednja stvar koju trebate koristiti kada otkrijete nakupljanje ušnog voska, jer to može oštetiti vaš slušni kanal i dugoročno dovesti do gubitka sluha. Dobra vest je da je nakupljanje ušnog voska češće kod osoba bližih 60. godini života sa ekcemom.

Dr Veronika Matutite, gerijatrijski specijalista iz Litvanije, govorila je za Sun Health o problemima koje nakupljanje ušnog voska može izazvati. „Ušni vosak, često odbačen kao puki proizvod prirodnih procesa naših tela, može služiti kao ključan pokazatelj našeg ukupnog zdravlja," objašnjava ona. „To je prozor u kompleksno funkcionisanje našeg tela i može biti ključan pokazatelj skrivenih zdravstvenih problema.”

@doctorsooj Replying to @Ashaz Does ear wax cause tinnitus? #health #earwax #tinnitus #hearing #doctor ♬ original sound - Dr Sooj

Dr Matutyte je istakla tri stanja koja nakupljanje ušnog voska može signalizirati:

Lupus

Lupus je autoimuna bolest koja može učiniti da se osećate umorno, a pacijenti mogu razviti svrab kože i osipe, kao i bolove u zglobovima i mišićima. Takođe može dovesti do gubitka kose i težine, čireva u ustima i uvećanih žlezda. Lupus može izazvati nakupljanje ušnog voska, pri čemu stručnjak navodi da to može biti signal tela o prisutnoj infekciji. Boja, konzistencija ili količina ušnog voska mogu se promeniti ako imate Lupus.

Plivačko uho

To je takođe poznato kao otitis externa. Ako imate ovo, slušni kanal se natekne i pocrveni, izazivajući visok nivo bola, što potencijalno može dovesti do ozbiljne infekcije uha ako se ne leči. Prekomerni ušni vosak koji čak može curiti iz uha je jasan znak plivačkog uha, i ako to primetite trebali biste posetiti svog lekara.

Koštani izraštaji

Ako imate plivačko uho i prekomerno nakupljanje ušnog voska, takođe možete biti dijagnostikovani sa eksostozama ili osteomima. To su koštani izraštaji koji često ostaju neprimećeni dok se vaš sluh ili zapušenost voskom drastično ne promene, navodi dr Matutite. Lekari mogu morati izvršiti detaljan pregled ako je to slučaj, što uključuje potencijalno snimanje. Ako su vam uši blokirane, prvo posetite farmaceuta koji bi vam mogao pomoći da pronađete proizvode za ispiranje i lečenje. Ako se ništa ne promeni za više od pet dana, tada biste trebali videti lekara.

Lekari savetuju da ušni vosak uklonite kod kuće tako što ćete leći na bok sa pogođenim uhom okrenutim gore, staviti par kapi maslinovog ili bademovog ulja (ako niste alergični), nastaviti ležati bočno pet do deset minuta, i ponoviti to tri do četiri puta dnevno tri do pet dana. I ponovo, ako se ništa ne promeni, vidite svog lekara.

@doctorsooj Doctor explains how to keep your ears clean | #doctorexplains #ears #earwax #health ♬ original sound - Dr Sooj

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group