Muškarci bi uskoro mogli da dobiju prve kontraceptivne pilule

Nova studija predstavlja veliko dostignuće u tekućoj proizvodnji muških kontraceptivnih sredstava...

Dani kada su žene snosile čitav teret kontracepcije uskoro bi mogli da budu završeni, jer je novo istraživanje predstavilo dva eksperimentalna muška kontraceptiva koji uspešno snižavaju nivo testosterona.

Naučno istraživanje, predstavljeno na događaju ENDO 2022., godišnjem okupljanju endokrinog udruženja u Atlanti, sugeriše da dve eksperimentalne pilule mogu redukovati nivo testosterona bez izazivanja neželjenih efekata.

Kako prenosi Sci Tech Daily, novi lekovi imena DMAU i 11-MNTDC koji se koriste u obliku pilula za redukovanje testosterona, u suštini redukuju broj proizvedenih spermatozoida. 96 zdravih muških ispitanika učestvovalo je u dvofaznom kliničkom istraživanju tokom dvadeset i osam dana, sa muškarcima u svakoj fazi koji su dobili po dve ili četiri oralne pilule ispunjene aktivnim lekom ili su tretirani placebom.

Muškarci na aktivnom leku imali su nivoe testosterona ispod normalnih nakon sedam dana, dok su oni sa placebo tretmanom zadržali svoje nivoe u normali.

Iako su negativne pojave izazvane smanjivanjem nivoa testosterona u prošlosti bile čest slučaj i obeležene smanjenjem telesne dlake, talasima vrućine, vrtoglavicama i povećanjem telesne masti, sudeći prema Healthline ustanovi, većina muškaraca u ovom istraživanju želi da nastavi da uzima lek, što indicira da su svi povratni efekti prihvatljivi.

Odgovor je bio toliko dobar da je 75% muškaraca koji su uzimali aktivan lek zaključilo da bi bili voljni da koriste isti i u budućnosti, što je dosta više u poređenju sa 46,6% onih koji su bili na placebo terapiji.

Vodeći naučnik na razvoju kontraceptivnog programa, Tamara Džejkobson, sa Nacionalnog instituta za zdravlje dece i ljudski razvoj Eunice Kennedy Shriver, izjavila je vezano za poslednju studiju: „Muška kontraceptivna opcija trenutno je striktno svedena na vazektomiju i prezervative, stoga je veoma ograničena u poređenju sa opcijama namenjenim ženama. Razvoj efektivnog i reverzibilnog muškog kontraceptivnog metoda popraviće reproduktivne opcije za muškarce i žene, što će imati veliki uticaj na javno zdravlje i smanjivanje neželjenih trudnoća, omogućujući ujedno muškarcima aktivnu ulogu u planiranju porodice“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group