Nauka pokušava da objasni zbog čega jutarnje erekcije postoje

Ukoliko imate penis, onda su velike šanse da se često susrećete sa noćnim penalnim tumesencijama ili jutarnjim salutiranjem...

Zapravo ovaj fenomen je veoma čest i najčešće se događa oko tri do pet puta tokom osmočasovnog noćnog sna. Dobra vest je to da ukoliko se budite sa erekcijom, to znači da je vaša budala dobroga zdravlja, ali to nikako ne pruža odgovor na pitanje zbog čega se sve to zapravo dešava.

Kako se ispostavilo, postoji nekoliko naučnih objašnjenja za jutarnje erekcije, od kojih je prvo vezano za ciklus spavanja jedne osobe. Kako direktor medicine u Maitland i Kurri Kurri bolnicama, profesor Univerziteta u Njukaslu, Serđo Diaz Alvarez, objašnjava: „Noćne penalne erekcije događaju se tokom REM faze sna, odnosno dela u kome sanjamo“, napisao je profesor. One se događaju kada se pojedini delovi mozga aktiviraju. Spavanje se sastoji od nekoliko ciklusa REM i ne-REM dubokog sna. Tokom REM faze, dolazi do promene u dominantnim sistemima koji su aktivni, tako da se pomeramo od simpatičkih stimulacija, kao što su borbe i letenje, do parasimpatičkih – odmor i varenje – stimulacija“.

Medicinski stručnjak izjavio je da ova promena u balansu dovodi do odgovora parasimpatičkog nervnog sistema, izazivajući podizanje barjaka. Ovo objašnjenje itekako ima smisla jer se često budimo baš iz REM faze, dok kao drugi razlog Avlarez navodi nivo testosterona.

„Testosteron, koji je u najvećim nivoima upravo ujutru, takođe je dokazano jedan od razloga za povećanje frekvencija jutarnjih erekcija“, dodao je profesor. „Još interesantnije je to što je za testosteron otkriveno da u velikoj meri utiče na vizuelne erotičke stimulanse ili erekcije indukovane fantazijama. Ovo su predominantno stanja vođena sistemom nagrade u mozgu, koji luči dopamin.“

Na kraju, ali ništa manje bitno, pojedini profesionalci smatraju da nas ovim putem telo upozorava da je vreme za malu nuždu, što objašnjava razloge zbog kojih šatra pada odmah nakon što ispraznimo bešiku.

„Daleko je verovatnije da razlog jutarnje erekcije može predstavljati nesvesni osećaj pune bešike koja stimuliše nerve u kičmi zadužene direktno za generisanje erekcije, takozvanog spinalnog refleksa“, dodao je Alvarez.

Iako naučne studije nisu u potpunosti zaključile da noćne penalne tumesencije imaju doprinos ljudskom zdravlju, pojedina istraživanja sugerišu da njihov prestanak može predstavljati naznake bolesti, kao što su dijabetes ili depresija, koje utiču na erektivnu funkciju.

U većini slučajeva, ovo nije nikakav razlog za brigu, ali ukoliko primetite bilo kakve promene u ovim jutarnjim salutiranjima ili ste zabrinuti za njihov nedostatak, uvek je najbolje potražiti pomoć medicinskog profesionalca.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group