Hakeri otkrili na hiljade bezbednosnih propusta u modernim automobilima

Veliki broj proizvođača upozoren je od strane hakera na velike mane po pitanju sajber bezbednosti njihovih vozila...

Kako su ovi ljudi zaključili, tokom svog istraživanja uspeli su da prikupe lične informacije vlasnika, pronađu GPS podatke u realnom vremenu i daljinski startuju ili zaustave pojedine modele. Beli šeširi su otkrili ove slabosti proizvođačima i drugima koji imaju odgovornost za ispravku bezbednosnih mana. Ova grupa etičkih hakera, predvođena Semom Kurijem, sada je u zvaničnom postu opisala svoja otkrića.

Kako stoji u blogu, oni su pronašli ranjivosti u širokoj paleti vozila kompanija Hyundai, Genesis, Kia, Honda, Infiniti, Acura, Mercedes, BMW, Rolls-Royce, Ferrari, Ford, Porsche, Toyota i Jaguar Land Rover. Pored njih, kompanije kao što je Reviver, koje se bave proizvodnjom digitalnih registarskih tablica, takođe su podložne manama po pitanju sajber bezbednosti.

Slabosti sistema variraju od mogućnosti pristupu ’internim aplikacijama kritičnim za misiju’, što je u slučaju kompanije Mercedes mogućnost daljinskog otključavanja i zaključavanja vozila, startovanje i zaustavljanje motora, ablendovanje farovima, sviranje sirenom i još dosta toga drugog kada je reč o Hyundai i Genesis vozilima.

Kada je reč o Ferrari automboilima, hakeri su bili u mogućnosti da izvuku podatke kupaca, promene sve stranice na internetu italijanskog brenda i preuzmu korisničke naloge. Ovo znači da hakeri mogu dobiti pristup ličnim informacijama kao što su adrese, datumi rođenja i brojne druge.

Da stvar bude gora, hakeri su uspeli da pronađu trenutne lokacije Porsche modela, pošalju im komande i izvuku sve korisničke informacije. Na sličan način brend Reviver, koji se bavi proizvodnjom digitalnih tablica, može biti hakovan kako bi bili izvučeni GPS podaci i korisničke informacije. Istraživači su čak uspeli da markiraju vozila sa ovim tablicama kao ukradena, stavljajući vlasnike pod rizik da budu tretirani kao lopovi od strane policijskih organa.

Iako su proizvođači automobila već otklonili propuste pronađene od strane ovih hakera, njihovo postojanje samo ističe bezbednosne probleme koje poseduju brojni moderni automobili. Razgovarajući sa ljudima BleepingComputer mreže, Kuri je vlasnicima dao nekoliko saveta: „Kada kupujete polovan automobil, osigurajte da je nalog prošlog vlasnika uklonjen. Koristite jake šifre i postavite dvofaktorsku autentikaciju, ukoliko je ona moguća, za sve aplikacije i servise koji su povezani sa vašim vozilima“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group