Fitness - Ishrana

7 namirnica koje ne smete podgrevati u mikrotalasnoj pećnici

Mikrotalasna pećnica je veoma popularna i u većini slučajeva se koristi za pripremu nekih jednostavnih jela ili za podgrevanje. Pošto se brzo greje, često se koristi i za odleđivanje namirnica. Takođe, ogroman broj ljudi mikrotalasnu koristi kao glavni način za pripremu kokica.

Iako je ova pećnica savršena za podgrevanje, neke namirnice jednostavno ne smete podgrevati u ovoj pećnici. Pošto mikrotalasna greje hranu pomoću mikro talasa, hrana se greje iznutra ka spolja. Zbog toga neka hrana ne sme da se podgreva, jer se sastav te hrane menja u toku podgrevanja.

Evo o kojim naminircama je reč:

1. Kuvana jaja

Kada zagrevate kuvano jaje u mikrotalasnoj pećnici, para se nakuplja iz molekula vode dovodeći do nagomilavanje pritiska. Budući da jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju da izdrže sav pritisak, što može dovesti do vrlo vruće eksplozije u mikrotalasnoj pećnici.

2. Šargarepa

Iako se šargarepa može kuvati i grejati u mikrotalasnoj pećnici, sirova šargarepa, naročito ona sa korom može biti potencijalno opasna. Ako se šargarepa ne opere pravilno i ako ima ostataka nečistoće, minerali u zemljištu mogu da izazovu varnice u mikrotalasnoj pećnici.

3. Prerađeno meso

Za početak, prerađeno meso nije najhranjivija hrana, jer sadrži velike količine soli, aditiva, hemikalija i konzervansa. Ali kada dodate mikrotalasno zračenje u svoje omiljene mesne specijalitete i konzerviranu hranu, nivo holesterola se može povećati, što može dovesti do srčanih problema. Najsigurniji način grejanja šunke i kobasica je na roštilju ili na šporetu.

4. Voda

Zagrejavanje vode u mikrotalasnoj pećnici može izgledati vrlo jednostavno, ali studije pokazuju da mnogi slučajevi opekotina potiču od vrele vode zagrejane u mikrotalasnoj pećnici, posebno kada deca rukuju sa njom. Elektromagnetni talasi u mikrotalasnoj pećnici mogu dovesti do pregrevanja vode, što molekule vode čini nestabilnim i može izazvati intenzivno ključanje, pa čak i eksplozije!

5. Čili papričica

Čili paprika, naročito ona začinjena, sadrži visok nivo kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kada je kapsaicin izložen elektromagnetnim talasima u mikrotalasnoj pećnici, počinje da se puši i može biti sklon zapaljenju!

6. Piletina

Piletina je čest krivac za širenje salmonele, posebno kada nije pravilno kuvana! Kada kuvate komad sirove piletine u mikrotalasnoj pećnici, šanse za ravnomerno i temeljno kuvanje vrlo su male, što ga čini potencijalnim prenosiocem salmonele.

7. Paradajz i paradajz sos

Poput kuvanih jaja, paradajz može prouzrokovati eksplozivnu zbrku kada provodi previše vremena u mikrotalasnoj pećnici. Zbog sadržaja tečnosti u paradajzu, nakupljanje pritiska dovodi do toga da on eksplodira.

 

  • Ključne reči: 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group