Veganski način ishrane ipak nije toliko ispravan koliko njegovi zagovarači tvrde

Postoje brojni razlozi zašto ljudi odlučuju da se prebace na veganski način života, ali sudeći prema poslednjim istraživanjima, ovaj životni stil ne bi trebalo prihvatati zbog toga što je navodno oslobođen okrutnosti...

Brojna istraživanja trenutno navode da čak ni "Cruelty-Free" internacionalno sertifikovani proizvodi nisu potpuno nevini ukoliko dobro sagledamo vegansku i industriju hrane u celini. Ovakve diskusije postaju veoma ozbiljne na raznim platformama, posebno kada im se pridruži nekoliko vegana, a definitivno zahtevaju priličnu pažnju svakoga od nas.

Među glavnim stavkama koje stoje iza veganskog načina života nalaze se prinudni rad, izrabljivalje radne snage, opasni i ekstremni uslovi rada, nedostatak prava radnika, zaštita agrikulturnih radnika i ekstremno niske plate, a sve one zajedno predstavljaju i dalje veoma česte probleme kada se radi o lancima snadbevanja hranom, pa nisu ništa čudno ni u ovim "ekološki ispravnim" opcijama.

Zemljoradnja je zaslužna za čak 70% ukupne upotrebe dečije radne snage. Od 2012. godine, broj dece koji radi u industriji povećao se za deset miliona, što je kulminiralo ukupnom cifrom od 108 miliona širom sveta. Ne treba ni spominjati Bolivijce, koji više sebi ne mogu da priušte ni svoje žito. Neverovatna potražnja povećana je u zapadnom svetu rezultirajući konstantnim porastom cena od 2006. godine.

Ovo je samo nekoliko argumenata koji se vezuju za preispitivanje veganstva kao pravca ishrane, navodeći brojne ljude da ponovo razmotre da li to stvarno žele. Kako se ispostavilo međutim, dosta njih se vraćaju na kraju normalnom načinu ishrane. Sudeći prema istraživanjima, čak 84% vegana i vegetarijanaca napuštaju svoje dijete. 34% vegana i vegetarijanaca koji su pokušali da krenu novim putem napušta ga nakon tri meseca ili manje.

Foto: onlybuyvegan

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group