Fun - Muzika i film

Tajne "Kluba 27"

Prošlo je više od dve decenije od samoubistva forontmena grupe Niravana, Kurta Kobejna...

Sa njegovom smrću u javnosti se počeo pojavljivati fenomen pod nazivom „Klub 27“, naročito posle izjave njegove majke, koja je glasila „Rekla sam mu da se ne pridružuje tom glupom klubu“. Takođe knjiga koja opisuje Kurtov život „Teže od neba“ govori o tome da je još kao dete Kobejn imao veliku želju da postane član kluba 27, što po mnogima potvrđuje i njegova oproštajna poruka „bolje izgoreti nego izbledeti“.

Na listi članova kuba bili su i brojni drugi veliki umetnici svoga doba poput Džimija Hendriksa, Alana Vilsona, Dženis Džoplin, Džim Morison, a od 2011. godine i Ejmi Vajnsau. Nakon njene smrti javnost je počela hvatati jeza od pomisli na broj 27, te se sve češće moglo čuti kako istu životnu dob nazivaju ukletom. Kako je ljudima teško da prihvate da slučajnost postoji i kako je uvek lakše verovati u neku višu neobjašnjivu silu, kult kluba 27 poprimio je enormne razmere.

Sama ideja o klubu potekla je od Kobejnovog i Hendriksovog biografa Čarlsa Krosa. Imena koja su se u rekordnom roku našla na spisku zaprepastila su javnost i unela zli nemiran duh među mlade koji su bli skloni porocima. Rečenica „Živi brzo, umri mlad in budi lep leš“ obišla je svet neverovatnom brzinom i postala najbolji pokazatelj života koji su vodili pomenuti članovi kluba.

Naime nauka je rešila da preuzme stvar u svoje ruke i pokuša sa te strane da razreši ovu misteriju. Vršeći poslednjih 40 godina istraživanje među muzičkim izvođačima u cilju dokazivanja i opovrgavanja izvesnih teorija, o razlozima njihove prerane smrti, došlo se do bitnih saznanja, mada fanovi gore navedenih muzičara odbijaju da poveruju da je u pitanju slučajnost.

Analizirajući npr životni vek Elvisa Prislija u njegovoj dobi od 21. godine i upoređujući ga sa životnim vekom neke druge prosečne osobe, utvrdili su da je isti imao mnogo manje šanse upravo zbog svog načina života da doživi duboku starost. Nije nepoznanica da muzičke zvezde imaju lak pristup drogama u ogromnim količinama, te da je predoziranje jedan od glavnih razloga njihove prepane smrti.

Klub 27 ili Zauvek 27, poprima na važnosti samim tim što se godine ovih mladih duša pododudaraju i što im je svima zajedničko to što su svojim muzičkim umećem zauvek promenili mišljenje o muzici. Šekulacije o tome da li zaista postoji famozni klub 27, koji nekako kontroliše vreme smrti mladih u datoj godini nastavljaju se uprkos činjenici da je veći broj muzičara umro u tom kritičnom periodu između 1950. i 2014. godine u dobi od 28. nego 27., ali se verovatno radi o manjim zvezdama, koje nisu toliko privukle pažnju javnosti.

Takođe valja imati na umu da su muzičari skloni destrukciji i da su veće šanse da će isti umreti od sopstvene ruke, dakle u godini koju oni odaberu, nego prosečan građanim koji nema veze sa muziko. Fenomen kluba 27, nastavlja da živi među nama i čeka na nove članove da mu se pridruže, dok se veliki broj zainteresovanih za razrešenje ove misterije svakodnevno priseća gubitka koji smo doživeli izgbivši ove velike umetnike.

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group