Čovek kopajući bunar pronašao najveći grumen safira na svetu

Vlasti na Šri Lanci tvrde da je jedan čovek u svom dvorištu sasvim slučajno otrkio najveći broj zvezdanih safira grupisanih u velikom grumenu...

Ono što se njemu dogodilo definitivno je koincidencija koja je neponovljiva, jer ovo dragoceno kamenje može vredeti do sto miliona dolara na internacionalnom tržištu. Ovo je ozbiljan pronalazak, posebno za nekoga kome je radnik kopajući u njegovom dvorištu otkrio ovo čudovište i čoveka koji predstavlja treću generaciju juvelira u svojoj porodici. Bilo kako bilo, izveštaji navode da je kamen plave boje pronađen u dvorištu vlasnika kuće gospodina Gamagea, prilikom kopanja novog bunara.

Zemljište na kome se njegovo imanje nalazi bogato je dragocenim kamenjem, ali uprkos tome ovakav pronalazak jednostavno nije moguće ni sanjati. Ukupno, ovaj kamen težak je 510 kilograma ili 2,5 miliona karata, a već je nazvan Serendipity Sapphire - Safir sreće. Jedno je sigurno, ovde se dogodio veliki broj srećnih okolnosti, dok je gospodin Gamage - koji nije želeo da da puno ime, niti lokaciju na kojoj je pronašao ovu stenu od safira, iz očiglednih bezbednosnih razloga - izjavio za BBC News: "Osoba koja je kopala bunar obavestila nas je o nekom retkom kamenu koji je pronašao. Kasnije smo zajedno naišli na ovaj ogroman primerak".

Nakon otrkivanja ovog dragocenog kamenja, Gamage je obavestio vlasti o ovom pronalasku. Međutim, bilo je potrebno preko godinu dana kako bi se kamen očistio od blata i ostalih nečistoća, pre nego što je pravilno analiziran i sertifikovan. Tokom procesa čišćenja, njegov vlasnik tvrdi da je da su brojni safiri dobrog kvaliteta otpali sa čitavog grumena.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group