Fun - Zanimljivosti

Kako da naučite psa da se ne plaši vatrometa i petardi

Nova godina nam se približava, a to znači da su sve češće petarde i vatrometi koji već pucaju u našim krajevima...

Psi imaju tri put jači sluh od nas ljudi i zbog toga nije ni čudo što se oni toliko plaše glasnih zvukova. Sigurno će vam svi vlasnici psa reći da je zima najgore godišnje doba za njih, jer su vatrometi i petarde svakodnevna stvar koja čini da njihovi psi budu uznemireni i uplašeni.

Psi obično na ove glasne zvukove reaguju lajanjem, cviljenjem i skrivanjem i to je nešto što mnogim psima pravi problem. Zbog straha psi se mogu razboleti, pa čak i umreti od srčanog napada, pa je zato vrlo bitno da vaše najblje prijatelje naulite da ne treba da se plaše ovih glasnih zvukova.

Mi ćemo vam dati savete da to uradite:

1. Smirenim glasom tešite vašeg psa

Kada počnu da pucaju petarde i vatrometi, vi morate biti maksimalno smireni kako bi pas video da se ne dešava ništa opasno. Mazite ga i umirijućim  glasom mu pričajte da je sve u redu.

2. Obezbedite mu zanimaciju

Bitno je da pažnja psa bude usmerena na nešto kao on ne bi mnogo obraćao pažnju na pucanje vatrometa i petardi. Zato se sa njim u tim trenucima igrajte ili od njega tražite da uradi neku komandu.

3. Nagrada

Kada kod primetite da se vaš pas smiri i da prestane da laje, da li zbog vašeg glasa ili zbog nečega što ste od njega tražili, odmah ga nagradite kako biste podstakli pozitivno ponašanje.

4. Puštajte snimke vatrometa i petardi

Dok ste kod kuće,s  vremena na vreme puštajte tihe klipove vatrometa i petardi kako bi se pas na njih navikao. Kako vreme bude odmicalo, puštajte te klipove sve glasnije i nagradite psa kada ne bude lajao. Tada će on shvatiti da je to nešto čega se ne treba plašiti i da će zbog toga dobiti nagradu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group