Fun - Zanimljivosti

Kina dobija ultra moderni naučno tehnološki centar

Kina trenutno prednjači u gotovo svim poljima, a nedavno je u ovoj azijskoj zemlji zvanično predstavljen i Čengdu, dugo očekivani visokotehnološki grad...

Prema navodima lokalnih medija, glavni plan i arhitektonski dizajn ovog naučnog centra predstavlja pobedničko delo takmičenja održanog u Kini, gde su pobedu odneli OMA i arhitektonski studio GMP. Ove dve dizajnerske kompanije će prvo kreirati početnu fazu generalnog građevinskog plana, gde će se kasnije naći Internacionalni obrazovni park na zapadu i Transit-Oriented Development na jugoistočnoj strani kompleksa.

Oko 4.6 kvadratnih kilometara glavnog projekta, prema OMA partneru, Krisu van Duiđin, pružiće alternativu tipičnim konceptima ove vrste baziranim na automobilskoj mreži prevoza. Prema navodima, namera je kreiranje dizajna koji je ukorenjen u geografiji lokaliteta, uz nadu da će veza između arhitekture i pejzaža rezultirati dinamičnim okruženjem namenjenim edukaciji i inspirisanju rađanja inovativnih ideja.

Kako saznajemo, u okviru edukativnog parka koji meri 460.000 kvadratnih metara nalaziće se obrazovni programi brojnih univerziteta, sa pratećim spavaonicama, javnim programima, nacionalnim laboratorijama i kancelarijama za inovacije. U kompleksu će se takođe, nalaziti i karakteristična građevina koja će meriti 80.000 kvadrata, a u njoj će biti smeštena univerzitetska biblioteka, centar za studije, auditorijumi, laboratorije i mnogo toga drugog.

Kris van Duiđin objašnjava da će strukture imati inspiraciju koja leži u tradicionalnim naseljima Čengdua. Ukupno, lokalitet će sadržati šest klastera, pri čemu će svaki od njih definisati specifičnu arhitektonsku tipologiju. Klasteri bez automobilskog saobraća biće povezani mrežom pametne mobilnosti sa automatizovanim vozilima i voznim stanicama.

N.Đ.

Izvor: The Byte

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group