Fun - Zanimljivosti

Mali Rolls-Royce roboti za održavanje motora

Rojevi mikro robota koji rade u koheziji i izvode različite mehaničke popravke na motoru, možda zvuče kao scena iz naučno fantastičnog filma, ali Rolls-Royce se svim silama trudi da ovo pretvori u realnost...

Na Farnborough Airshow događaju, zajedno sa nekoliko konceptualnih letećih taksija, kompanija Rolls-Royce predstavila je novu viziju budućnosti motornog održavanja, koja uključuje malene robote nalik bubašvabama. Kao deo projekta nazvanog IntelligentEngine, naučnici kompanije Rolls-Royce postavili su svoje ciljeve za dodavanje robota inspirisanih zmijama i rojevima insekata kako bi se na idealan način uvukli u motor i izveli različite inspekcije, održavajući svaki radni deo mašine.

"Mi se nalazimo u procesu razvijanja brojnih minijaturnih naprava koje će biti u mogućnosti da nam pomognu i uvuku se unutar mlaznih motora, kako bi izvršavali inspekcije i popravke", izjavio je Dr. Džejms Kel, ispred svih tehnoloških specijalista kompanije Rolls-Royce. "Popravke mogu biti zasnovane na uklanjanju oštećenih materijala ili postavljanja različitih na njihovo mesto. Kako bi nam omogućili da izvršavamo ove popravke, mi trenutno radimo sa velikom mrežom partnera na razvijanju mehatroničkih sondi, sličnih kakve se koriste u različitim tehnikama medicinske hirurgije."

Britanski proizvođač postao je partner sa Harvard Univerzitetom i Univerzitetom u Notingemu, kako bi kreirao 10 mm velike robote nazvane SWARM. Iako je celokupan projekat i dalje u razvojnoj fazi, ovi mali roboti mogu pomoći prilikom bržeg održavanja motora, izvršavanje manje radno intenzivnih zahvata i smanjenja troškova procesa. Motori neće morati da budu skidani sa aviona radi inspekcije, dok će mali majstori biti opremljeni kamerama i 3D senzorima kako bi detektovali probleme. Roboti će takođe biti programirani za izvršavanje svih preko potrebnih popravki.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group