Fun - Zanimljivosti

Stručnjaci otkrili tajnu poruku na jednoj od najpoznatijih slika sveta

Novo skeniranje koje je izveo Nacionalni Muzej Norveške, potvrdilo je postojanje skrivene poruke u popularnom delu The Scream, Edvarda Munka, ostavljene od strane umetnika...

Kreirana 1893. godine, pod originalnim naslovom Der Schrei der Natur, vrisak prirode, ova slika prema uvreženom mišljenju predstavlja čoveka u agoniji i postala je jedno od najprepoznatljivijih umetničkih dela na svetu.

Munk je bio u šetnji kada je dobio inspiraciju za svoje delo, uživajući u velelepnim crvenim bojama na nebu, najverovatnije izazvanim erupcijom vulkana Krakatoa.

“Šetao sam stazom sa dva svoja prijatelja, sunce je zalazilo i nebo je odjednom postalo krvavo crveno. Zastao sam, osetio uzbuđenje i naslonio se na jednu ogradu, iznad grada su se nalazili jezici vatre i krv, prekrivajući plavo crni fjord i čitavo nebo”, izjavio je slikar. “Moji prijatelji su nastavili da hodaju, ali sam ja stajao trepteći od anksioznosti, osećajući beskrajan vrisak koji prolazi prirodom.”

U gornjem levom uglu slike nedavno je otkrivena mala poruka ispisana olovkom nakon što je delo kompletirano, a u njoj stoji: “ovo je mogao naslikati samo lud čovek”.

Pred prestojeću muzejsku postavku, najavljenu za 2022. godinu, slika je detaljno analizirana upotrebom infracrvene tehnologije u pokušaju utvrđivanja autora ostavljenog zapisa. Tokom decenija, sugerisalo se da je ova poruka nastala kao delo nekog vandala, ili samoga Munka. Upoređujući rukopis sa ostalih njegovih pisama, stručnjaci su na kraju potvrdili da je ovaj mali detalj nastao rukom samog umetnika.

“Rukopis je bez ikakve sumnje Munkov”, izjavila je kustos Nacionalnog Muzeja, Mai Brit Guleng. “Sam rukopis, kao i događaji koji su se odigrali 1895. godine, kada je autor slike predstavio Norveškoj svoje novo delo po prvi put, sugerišu potpuno isto.”

Muzej veruje da je ova poruka nastala nedugo nakon što je slika bila izložena u Kristianiji, kasnije Oslu. Ljudi su u to vreme spekulisali o Munkovom mentalnom zdravlju, dok je jedan student medicine, Johan Šarfenberg tvrdio da umetnikove slike potvrđuju kako on nije baš pri zdravoj pameti, posebno kada se u obzir uzme priroda događaja koji mu je postao inspiracija.

“Nasledio sam dva najstrašnija neprijatelja sveta - sklonost narkoticima i neuračunljivost. Bolest, ludilo i smrt bili su crni anđeli, koji su obitavali u dnu moje kolevke”, napisao je Munk jednom prilikom na temu svog mentalnog zdravlja i bolesti koja je bila nasledna u njegovoj familiji, ne preskočivši nažalost ni njegovu voljenu sestru.

“Moj strah od života je meni veoma bitan, kao i moja bolest”, rekao je Munk jednom prilikom. “Bez stresa i bolesti, ja sam brod bez kormilara. Moja patnja je deo moje ličnosti i umetnosti. Oni su potpuno nerazdvojni delovi moje ličnosti i njihov nedostatak može uništiti moju umetnost.”

N.Đ.

Izvor: IFL SIENCE

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group