Lifestyle - Saveti

Da li će pas odbraniti vaš dom kada niste kod kuće?

Ovo je pitanje koje postavljaju mnogi vlasnici pasa...

Većinom uzimamo pse iz razloga jer nam treba društvo, jer želimo sa nekim da se mazimo i šetamo i jer generalno volimo životinje, ali negde na kraju naših želja leži i zaštita. Svi oni koji imaju pse veruju da će ih njihovi psi zaštititi ako u njihovu kuću uđe provalnik ili neko nepoznat.

Međutim, da li će se to stvarno desiti i da li će naši psi braniti naše domove kada nismo kod kuće? Jedno istraživanje odlučilo je to da otkrije. Trener pasa posetio je nekoliko porodica i u dogovoru sa njima odlučio da upadne u njhove domove kada oni nisu tu kako bi video kako će njihovi ljubimci reagovati.

Ono što je usledilo šokiralo je mnoge vlasnike. 90% pasa uopšte nije reagovalo, a neki su „provalnika“ dočekali kao da ga znaju i kao da žele da se igraju sa njim. Drugi su lajali i pokazali neku vrstu ratobornosti, ali ipak nisu pokušali da zaustave provalnika.

Ovaj eksperiment pokazao nam je da se ne smemo mnogo oslanjati na naše pse kao zaštitnike, jer ih odgajamo da budu mirni, dobri i druželjubivi. Psi zaštitnici su obično agresivniji psi koji se treniraju za ovakve stvari.

Vašeg psa možete naučiti da reaguje odbranbeno na ljude koji nepozvani ulaze u kuću, ali za to je potrebno da se konsultujete sa trenerima, koji će vam objasniti kako da to uradite na pravi način i da ne napravite od vašeg psa mašinu za ujedanje.

  • Ključne reči: 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group