Srbija ostala bez medalje

Reprezentacija Srbije ipak nije uspela da se domogne medalje na Evropskom prvenstvu...

Već od samog starta, bilo je očigledno da je poraz u polufinalu od reprezentacije Litvanije ostavio trag na našim reprezentativcima. Vidno utučeni, nisu uspeli da se na pravi način suprostave domaćinu, koji je sasvim zasluženo stigao do bronze.

Još uvek aktuelni šampion Evrope u košarci, reprezentacija Francuske, stigla je do bronzane medalje uz ne baš sjajnu igru. Najbolji srpski košarkaši vratiće se kući bez medalje, iako su pre prvenstva važili za jednog od najvećih favorita. Jednostavno, poraz od Litvanije u polufinalu i svest o propuštenoj šansi psihološki su potopili većinu naših igrača. U meču za evropsku bronzu, domaćin Francuska je bila sa mnogo više energije, pa je sasvim zasluženo savladala "Orlove" rezultatom 81:68 (16:16, 21:16, 21:12, 23:24). Nošena domaćom publikom, Francuska je od starta nametnula agresivan tempo, u kojem se naši momci nisu najbolje snašli.

Opšte je mišljenje da su naši košarkaši mogli više, jer su do utakmice sa Litvancima pokazali ubedljivo najviše, ali košarka često ne nagradi boljeg, već hrabrijeg. Za relativno novu i mladu ekipu, koju predvode Teodosić, Marković i Bjelica, popodnevni okršaj sa Francuzima je bio veliki test volje i zrelosti, koji nisu položili, kao ni njihovi prethodnici na Svetskom prvenstvu u Turskoj 2010...Atletski jači Francuzi su krenuli slabo u napadu, sa izuzetkom De Koloa bez ikakvog nadahnuća, ali su krajem prvog poluvremena zahvaljujući ofanzivnom skoku - pre svih Rudija Gobera - stekli prvu osetniju prednost, od 37:28 u 19. minutu. Već tada je bilo jasno da Srbija teško može do medalje.

U trećoj četvrtini su serijom kontri posle grešaka i dekoncentracije "orlova" otišli na nedostižnih 58:42. Dva puta smo u poslednjem kvartalu smanjili na "minus devet", bilo je i dovoljno vremena da se uradi nešto više, ali je dalji priključak hvatan šutevima za tri poena Stefana Markovića, što svakako nije bio pravi način...Jednostavno, previše šuteva za tri poena, uz očajnu realizaciju, doveli su do očekivanog poraza na kraju. Kapiten reprezentacije, Miloš Teodosić, je potpuno podbacio, šutom iz igre 0/9 i sa samo tri asistencije. Nemanja Bjelica uprkos 12 postignutih poena nije bio bitan faktor utakmice...

Đorđević je, izgleda, digao ruke od Kalinića (jedan od naših najboljih atleta i najvećih boraca proveo je na parketu samo šest minuta), dok je Gober za Kuzmića bio preveliki izazov, pa su u trenucima kada je Raduljica sedeo na klupi, na unutrašnjim pozicijama bili upareni Bjelica i Erceg.

Tek to nije nikako funkcionisalo i sigurno je uticalo da "trikolori" ostvare čak 16 skokova u napadu i da u konačnom zbiru imaju 14 skokova više. Međutim, bez raspoloženog Teodosića, sa uzdrmanim Bjelicom i bez ratničkog mentaliteta, nismo imali šta da tražimo. Sve loše stvari mimo toga samo su upotpunile sliku glatkog poraza.

Ostaje kao uteha izborene kvalifikacije za Rio, u kojima će Srbija pokušati da obezbedi jedno od preostale tri „vize“...

FRANCUSKA: Vesterman, Batum 7 (3sk, 3as, 2ukr), Lovernj 1, Kaudi 2 (5sk), Parker 13 (4as, 3izg), Furnije 15 (5sk), Pjetrus, De Kolo 20 (3sk, 4as), Dijao 4 (6as, 3izg), Želabal 4, Gober 15 (14sk, 3blk), Žaite.

SRBIJA: Teodosić 3 (4sk, 3as, 3izg), Simonović 3, Kuzmić, Bogdanović 14 (3as, 4izg), Bjelica 12 (6sk, 3as), Marković 8, Kalinić 1, Nedović 9, Milosavljević, Raduljica 11 (8sk, 4as), Erceg 7, Milutinov.

Foto: StarSport, AP

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group